Szukaj na blogu

środa, 26 września 2012

Crumble gruszkowo-melonowe z sosem malinowym

Owocowy deser z przepyszna kruszonka, który możemy przygotować nawet podczas podejmowania gości w domu. Wystarczy wcześniej przygotować składniki.
U mnie były to gruszki, melon i mus malinowy.

Crunble z gruszką




Na porcję dla 4 osób potrzebujemy:

  • 4 gruszki
  • 1/2 melona (użyłam zielonego)
  • 1 słoiczek malin (przetarte przez geste sito)
  • cynamon
  • 1/4 kostki masła
  • 1 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • ziarna słonecznika na ozdobę
  • brązowy cukier

Gruszki obrać i pokroić na części. Melona pokroić, albo wydrążyć kuleczki. Kokilki nasmarować masłem, ułożyć w nich owoce i posypać brązowym cukrem oraz cynamonem. Zrobić kruszonkę rozcierając masło, cukier i mąkę do postaci kleistego proszku. Posypać obficie (do wypełnienia kokilek) kruszonką i włożyć do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piec 40 min.
Po upieczeniu jeszcze gorące delikatnie obkroić nożem w koło miseczki i wykładać na talerze. Obficie polać sosem malinowym i posypać pestkami słonecznika. Polecam również gałkę lodów waniliowych polanych sosem czekoladowym.

Crunble z gruszką

Crunble z gruszką



Smacznego:)

24 komentarze:

  1. o wow, ale cudowny widok przed snem. bede miala smakowite sny. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje, że własnie takie maiałaś:)

      Usuń
  2. Uwielbiam crumble, a z tym sosem musi być pyszniutkie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sos cud, miód, malina!:) Po prostu rewelacja i świetnie się tu wpasował:)

      Usuń
  3. Deser po prostu doskonały!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybki, prosty i bardzo smakowity:) Dziekuję:)

      Usuń
  4. Uwielbiam crumble! A tu z gruszką i melonem - kocham melona, choć nie próbowałam pod kruszonką. Trzeba to nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, bo smak jest bardzo wyraźny więc serdecznie polecam:)

      Usuń
  5. uwielbiam taką kruszonkę:) z gruszkami i melonem jeszcze nie jadłam, ale wyobrażam sobie,że jest to niebo w gębie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest niebo! Wyśmienity rozpływający się w ustach deserek:)

      Usuń
  6. Niezwykle smakowite połączenie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. crumble z gruszką? to musiało być przepyszne!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było i juz nie mogę się doczekać następnego:)

      Usuń
  8. Chciałabym zapytać, czy nie macie problemów z podpiekaniem tego ciasta? U mnie niestety powstaje coś na kształt zakalca w miejscu zetknięcia się kruszonki z owocami:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, Nie mam z tym problemu. Myślę że sekret tkwi w odpowiedniej konsystencji ciasta na kruszonkę. Im bardziej sypka(ale nie za maczna) tym lepsza. Delikatnie zgniatamy w rękach i posypujemy... mmm:)

      Usuń
  9. Bardzo syty deser, z tak pysznymi owocami smakuje zapewne przepysznie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakował pysznie, a dziś było crumble z nektarynką, śliwką, jabłkiem i bakaliami... rewelacja:) Pozdrawiam:)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola