Szukaj na blogu

sobota, 8 września 2012

Kopytka dyniowe

Sezon na dynie właśnie się rozpoczął. 
U mnie od kopytek, ale w planie jest jeszcze zupa dyniowa, i ciasto dyniowe. 
Jedno z nich już dziś więc jutro na blogu kolejna propozycja podania tego wspaniałego warzywa:)






Składniki:
  • 5 dużych ziemniaków
  • 500g dyni bez skóry i pestek
  • 250 -300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli, pieprz
  • słoninka na skwarki
  • śmietana + cukier  





Ziemniaki obrać i ugotować tradycyjnie jak do obiadu. Odcedzić i wystudzić. Dynie pokroić na kawałki wielkości ziemniaków i również gotować do miękkości w wodzie. Odcedzić i wystudzić. Połączyć ziemniaki i dynie dodać jajko, sól i pieprz oraz mąkę. Mąki powinno wystarczyć, ale należy ją dodawać stopniowo i w razie potrzeby zwiększyć lub zmniejszyć ilość. Ciasto ma być zwarte, ale sprężyste. Wykładamy je na stolnice dzielimy na cztery części  i rozpłaszczamy rekami na grubość 1 1/2 cm. Foremką o dowolnym kształcie (u mnie serduszka) wycinamy kluseczki.  Wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy od momentu wypłynięcia ok. 5 min.  Cały czas mieszamy. Podajemy polane śmietanką z cukrem, lub ze skwarkami.











 

 Smacznego:)

    22 komentarze:

    1. Odpowiedzi
      1. I bardzo smaczne z delikatna nutką dyni:)

        Usuń
    2. Ale wspaniale się prezentują. :) Muszę je zrobić, jak tylko dostanę dynię. :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Moja pochodziła z ogrodu mamusi:) Taka bez chemii:)

        Usuń
    3. Bardzo lubimy dynię :) Te Twoje kopytka bardzo apetyczne, spróbuję zrobić takie bez jajka, może wyjdą.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Myślę że wyjdą, warto spróbować:) Pozdrawiam:)

        Usuń
    4. Świetny pomysł na urozmaicenie kopytek, wyglądają pysznie :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Wyglądają i smakują:) Pozdrawiam Tomku:)

        Usuń
    5. Świetny posymł, jeśli chodzi o smak i podanie ;)

      OdpowiedzUsuń
    6. wyglądają pięknie i bardz elegancko. wyśmienity pomysł.

      OdpowiedzUsuń
    7. świetne:) super inspiracja!

      OdpowiedzUsuń
    8. Mają przepiękny kolor ;) i bardzo ładnie je podalaś ;)
      Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję Martynciu:) Zajrzę do Ciebie:) Pozdrawiam:)

        Usuń
    9. Pychotka :) Uwielbiam kopytka, takich z dynią jeszcze nie jadłam :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Koniecznie trzeba nadrobić:) Polecam:)

        Usuń
    10. kopytka dyniowe z chęcią bym zjadła:)

      OdpowiedzUsuń

    Witaj miły gościu :)
    Dziękuje za odwiedziny :)
    Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
    Pozdrawiam,

    Jola