Szukaj na blogu

czwartek, 6 września 2012

Pierniczki motylki








Piernik – twarde ciemnobrązowe ciasto robione z mieszaniny mąki pszennej i żytniej, mleka, jajek, karmelizowanego cukru, miodu, mocno przyprawione cynamonem, imbirem, a czasem także goździkami, kardamonem, gałką muszkatołową, anyżem i lawendą. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", czyli pieprzny.

Pierniki występują zwykle w formie mniejszych i większych ciastek, często polewanych po wierzchu czekoladą, bakaliami, a w środku przekładanych marmoladą, masą orzechową lub marcepanem. Wypieka się również większe bloki piernika, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je w chłodnym miejscu, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać kilka tygodni, a ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po andrzejkach).
Wypiekać można duże, prostokątne "arkusze" przekładane masą – albo fantazyjnie powycinane w różne kształty figurki (i zdobić je na wierzchu polewą, kandyzowanymi owocami, posypką czekoladowo-cukrowo-marcepanową), a nawet "sklejać" płytki piernikowe w domek Baby Jagi. 

(źródło: Wikipedia)






Pierniczki motylki ( ok. 5 szt dużych i 20 małych)

Składniki:

  • 2 szkl mąki
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 łyżki miodu sztucznego
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka masła
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1 jajko

Wykonanie:

Miód zagrzać. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać gorący miód i zarabiać nożem. Kiedy lekko przestygnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wałkować na placek grubości 1 1/2 cm. Przełożyć na dużą prostokątną blachę i piec ok. 20 - 25 min w temp. 200 stopni C. 
Po dwóch dniach od upieczenia wyciąć foremką kształty (u mnie motylki). Posypać cukrem pudrem.













Smacznego:)

22 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak już:) Bardzo lubimy pierniczki. A że była okazja to upiekłam:) Wyszły rewelacyjnie:)

      Usuń
  2. Powiało jesienią.... już nie moge się doczekać ochłodzenia i długich jesiennych wieczorów, wtedy wypróbuję ten przepis, bo uwielbiam zapach piernika w domu własnie wtedy gdy za oknem jesienne pluchy... przepis zapisuję :P pozdrawiam kami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam:) ja juz planuje piec kolejne, tyle, że polane lukrem:)

      Usuń
  3. Motylki mnie zauroczyły:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo apetyczne pierniczki,a przepis prosty.warto się skusić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis rzeczywiście prosty:) Powiedziałabym nawet że banalny:) Dziekuje za odwiedziny:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. bardzo apetyczne pierniczki i prosty przepis.warto się skusić..

    OdpowiedzUsuń
  6. Prześliczne! Zdaje się, że mam takie same foremki, jeszcze nieużywane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całkiem możliwe z tymi foremkami, bo ja je mam z dodatku do jakiejś gazety:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. fajowe motylki! uwielbiam pierniczki:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) My tez uwielbiamy:) zostały tylko okruszki:)

      Usuń
  8. Wiosenne kształty:) I dobrze, nie dajmy się jesieni:)) Uwielbiam pierniki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie pierniczki mogłyby być codziennie na stole:)

      Usuń
  9. oj, jeszcze się dobrze jesień nie zaczęła, a Ty nas już pierniczkami częstujesz? ;) piernik mi się kojarzy ze świętami. Ale motylki sa urocze ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuję częstuję:) Wyszły wspaniale więc dzielę sie przepisem:)

      Usuń
  10. Jakie fajne, grubiutkie :) Dawno temu robiłem pierniczki, takie od razu wycinane przed pieczeniem i cienkie, ale były tak twarde, że pewnie można by nimi było szyby wybijać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha:) Nie ma obaw:) Te są mięciutkie:)

      Usuń
  11. Śliczne te motylki, w ogóle miło na Twoim blogu:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i zapraszam do korzystania z moich przepisów:) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  12. Śliczne motylki pewnie smaczne:)

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola