Szukaj na blogu

wtorek, 4 września 2012

Szybki chleb pszenny






  





1/2 kg maki pszennej
1 szkl otrąb pszennych
5 dkg rozkruszonych drożdży
1 łyżka soli
3 łyżki zakwasu chlebowego
2 szkl wody (letniej)
Wymieszać wszystko drewnianą łyżką, pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość przenieść na stolnicę podsypać mąką i wyrobić. Podzielić na dwie części i włożyć do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia keksówek. Przykryć do wyrośnięcia na ok. 20 min. Piec w 200 stopniach C przez 50 min. Po upieczeniu skropić jeszcze gorący chleb zimną wodą i rozsmarować po wierzchu. Foremki z chlebem ułożyć na bokach przekręcając dwa razy na każdy bok w odstępach co 10 min. Następnie wyjąć z foremek. 





































Smacznego:)

25 komentarzy:

  1. Rzeczywiście szybki i łatwy, chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję:) Chlebek jest wyśmienity:)

      Usuń
  2. piekny chlebuś upiekłaś:) chętnie bym taką kromeczkę podkradła;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie robiłam sama chleba, ale się przymierzam, tylko zakwas muszę zrobić :) Z chęcią zjadałabym taką kromeczkę na śniadanko zamiast kupnej bułki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! zdecydowanie lepsze śniadanko:)

      Usuń
  4. Piękny :) Mam wrażenie, że czasem dostaję większego ślinotoku na widok chleba niż najlepszych ciast ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba nie tylko Ty:) Ja też tak mam:)

      Usuń
  5. Pysznosci chlebek, nie odmowilabym kromeczki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszedł wspaniale. W całym domu unosił się jego zapach:)

      Usuń
  6. Wygląda fantastycznie, i wiem, że tak też smakuje - robię bardzo podobny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj
    I ja piekę chlebek na zakwasie :)
    Uwielbiam jego zapach roznoszący się po całym mieszkaniu, jedyny w swoim rodzaju smak :) przypomina mi okres beztroskiego dzieciństwa oraz kochanych Dziadków :)
    Smacznie pozdrawiam na dobrą noc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj:) Bardzo dziekuję:) Ja niestety za często nie piekę chleba, ale ciągle nosze się z zamiarem zmiany tego :)

      Usuń
  8. ja dokładam jeszcze słonecznik, pestki dyni i siemię lniane... też pyszny wychodzi.
    joolaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście z takimi dodatkami musi być wyśmienity:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  9. Wygląda znakomicie!!!! Mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem krótko:) Tak własnie smakował:)

      Usuń
  10. oj marzy mi się taka ciepła kromka z masełkiem ;) mmmm

    OdpowiedzUsuń
  11. Chleb na zakwasie, nieokupiony męką w przygotowaniu, to powód do dumy!

    OdpowiedzUsuń
  12. Witaj, ja tez pieke od 3 lat swój chleb pszenno-zytni na zakwasie.Jest super, dlugo jest swiezy i żaden sklepowy nie porównuje sie do niego .Nie chcę chleba z polepszaczami i chemia ,jaką mają w sobie .TEN mój chlebek jest zdrowy ,dodaje do niego ziarna,słonecznik,dynie,siemie lniane,otrebylub platki owsiane.Zakwas tez mam swój ,sama go wychodowalam.Wciagnełam do pieczenia-- swojego chleba-parę koleżanek.Sa bardzo zadowolone .Teraz wypróbuje ten Twój chlebek ,bo super wygląda.Dam znać ,jak wyszedł.--Rosa Rosławicz..Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Aby uszczegółowić powyższy przepis będę niezmiernie wdzięczna za podanie wielkości keksówek do pieczenia tego chlebka. Jutro zabieram się za pieczenie. Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam.Zdziśka.

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola