1/2 kg maki pszennej
1 szkl otrąb pszennych
5 dkg rozkruszonych drożdży
1 łyżka soli
3 łyżki zakwasu chlebowego
2 szkl wody (letniej)
Wymieszać wszystko drewnianą łyżką, pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość przenieść na stolnicę podsypać mąką i wyrobić. Podzielić na dwie części i włożyć do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia keksówek. Przykryć do wyrośnięcia na ok. 20 min. Piec w 200 stopniach C przez 50 min. Po upieczeniu skropić jeszcze gorący chleb zimną wodą i rozsmarować po wierzchu. Foremki z chlebem ułożyć na bokach przekręcając dwa razy na każdy bok w odstępach co 10 min. Następnie wyjąć z foremek.
Smacznego:)
Rzeczywiście szybki i łatwy, chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńDziekuję:) Chlebek jest wyśmienity:)
Usuńpiekny chlebuś upiekłaś:) chętnie bym taką kromeczkę podkradła;)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo:)
UsuńDawno nie robiłam sama chleba, ale się przymierzam, tylko zakwas muszę zrobić :) Z chęcią zjadałabym taką kromeczkę na śniadanko zamiast kupnej bułki...
OdpowiedzUsuńO tak! zdecydowanie lepsze śniadanko:)
UsuńPiękny :) Mam wrażenie, że czasem dostaję większego ślinotoku na widok chleba niż najlepszych ciast ;)
OdpowiedzUsuńTo chyba nie tylko Ty:) Ja też tak mam:)
UsuńPysznosci chlebek, nie odmowilabym kromeczki...
OdpowiedzUsuńWyszedł wspaniale. W całym domu unosił się jego zapach:)
UsuńWygląda fantastycznie, i wiem, że tak też smakuje - robię bardzo podobny :)
OdpowiedzUsuńTo jeden z szybszych chlebków:)
UsuńWitaj
OdpowiedzUsuńI ja piekę chlebek na zakwasie :)
Uwielbiam jego zapach roznoszący się po całym mieszkaniu, jedyny w swoim rodzaju smak :) przypomina mi okres beztroskiego dzieciństwa oraz kochanych Dziadków :)
Smacznie pozdrawiam na dobrą noc :)
Witaj:) Bardzo dziekuję:) Ja niestety za często nie piekę chleba, ale ciągle nosze się z zamiarem zmiany tego :)
Usuńja dokładam jeszcze słonecznik, pestki dyni i siemię lniane... też pyszny wychodzi.
OdpowiedzUsuńjoolaa
Rzeczywiście z takimi dodatkami musi być wyśmienity:) Pozdrawiam:)
UsuńWygląda znakomicie!!!! Mmmm :)
OdpowiedzUsuńPowiem krótko:) Tak własnie smakował:)
Usuńoj marzy mi się taka ciepła kromka z masełkiem ;) mmmm
OdpowiedzUsuńChleb na zakwasie, nieokupiony męką w przygotowaniu, to powód do dumy!
OdpowiedzUsuńWitaj, ja tez pieke od 3 lat swój chleb pszenno-zytni na zakwasie.Jest super, dlugo jest swiezy i żaden sklepowy nie porównuje sie do niego .Nie chcę chleba z polepszaczami i chemia ,jaką mają w sobie .TEN mój chlebek jest zdrowy ,dodaje do niego ziarna,słonecznik,dynie,siemie lniane,otrebylub platki owsiane.Zakwas tez mam swój ,sama go wychodowalam.Wciagnełam do pieczenia-- swojego chleba-parę koleżanek.Sa bardzo zadowolone .Teraz wypróbuje ten Twój chlebek ,bo super wygląda.Dam znać ,jak wyszedł.--Rosa Rosławicz..Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAby uszczegółowić powyższy przepis będę niezmiernie wdzięczna za podanie wielkości keksówek do pieczenia tego chlebka. Jutro zabieram się za pieczenie. Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam.Zdziśka.
OdpowiedzUsuń