Szukaj na blogu

poniedziałek, 15 października 2012

Galareta drobiowa - niskotłuszczowa

Galaretka drobiowa




Lubicie takie przystawki?

Ja lubię, ale pod jednym warunkiem,  że jest bez tłustych oczek, czyli taka "chuda";)
Taką właśnie niskotłuszczową galaretkę chcę wam zaproponować.
Ja użyłam do niej czerwonej fasoli z puszki, ale możecie dodać tradycyjnie groszek konserwowy. I jedno i drugie warzywo przed dodaniem do galarety musicie dokładnie wypłukać na sitku.

Na 8 dużych i 6 małych kubków po jogurtach potrzebujemy:

  • 4 udka
  • 4 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • pęczek pietruszki ozdobnej (możecie użyć zwykłej)
  • 1 mały por (tylko na smak rosołu)
  • żelatyna  
  • sól 
  • pieprz ziarnisty  
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • lubczyk (szczypta)

 Dodatki:
  • cytryna
  • listki pietruszki 


Galareta z drobiu



Na udkach, umytych i oskrobanych warzywach gotujemy rosół z dodatkiem soli, pieprzu, listka laurowego, lubczyku i ziela angielskiego i pora. Zbieramy tłuszcz do osobnego naczynia. Nie będzie nam potrzebny. Mięso ma być bardzo miękkie, rozpadające się od kości. W przypadku użycia małych warzyw należy je odpowiednio wcześniej wyjąć z wywaru i pozostawić do wystygnięcia (mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać). Ugotowane udka studzimy i obieramy. Wkładamy do kubeczków po równo wszystkie składniki zaczynając od mięsa, potem marchewka (drobno posiekana lub zgnieciona widelcem jak u mnie), pietruszka i seler również pokrojone, zielenina i fasola na końcu. Rosół przecedzamy przez gęste sito (ma być ok 3 l. czystego wywaru) i zagotowujemy. Dodajemy żelatynę (zgodnie z opisem na opakowaniu). 
Kubeczki zalewamy rosołem i studzimy. Wkładamy wszystko do lodówki najlepiej na noc. Podajemy na listkach pietruszki i plasterków cytryny. Jeśli nie mamy cytryny można delikatnie skropić octem.




Galareta drobiowa


Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. Ja też preferuję tylko niskotłuszczowe :) Nigdy nie dodawałam fasoli, bardzo fajny pomysł. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodałam pierwszy raz i efekt był zachwycający:) mam w domu smakosz tej fasolki:)

      Usuń
  2. Śliczne zdjęcie i na pewno smakowita galaretka,aż ślinka leci.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, miło, że Pan do mnie zaglądnął:) Pozdrawiam Jolanta:)

      Usuń
  3. super, moja mama uwielbia. ja lubię, czasem. ten przepis podoba mi się bardzo. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój mężczyzna byłby zachwycony..uwielbia galaretki mięsne ;)

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Blogger
"Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia". Art. 1 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. nr 24 poz. 83).