Przejdź do głównej zawartości

Galareta drobiowa - niskotłuszczowa

Galaretka drobiowa




Lubicie takie przystawki?

Ja lubię, ale pod jednym warunkiem,  że jest bez tłustych oczek, czyli taka "chuda";)
Taką właśnie niskotłuszczową galaretkę chcę wam zaproponować.
Ja użyłam do niej czerwonej fasoli z puszki, ale możecie dodać tradycyjnie groszek konserwowy. I jedno i drugie warzywo przed dodaniem do galarety musicie dokładnie wypłukać na sitku.

Na 8 dużych i 6 małych kubków po jogurtach potrzebujemy:

  • 4 udka
  • 4 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • pęczek pietruszki ozdobnej (możecie użyć zwykłej)
  • 1 mały por (tylko na smak rosołu)
  • żelatyna  
  • sól 
  • pieprz ziarnisty  
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • lubczyk (szczypta)

 Dodatki:
  • cytryna
  • listki pietruszki 


Galareta z drobiu



Na udkach, umytych i oskrobanych warzywach gotujemy rosół z dodatkiem soli, pieprzu, listka laurowego, lubczyku i ziela angielskiego i pora. Zbieramy tłuszcz do osobnego naczynia. Nie będzie nam potrzebny. Mięso ma być bardzo miękkie, rozpadające się od kości. W przypadku użycia małych warzyw należy je odpowiednio wcześniej wyjąć z wywaru i pozostawić do wystygnięcia (mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać). Ugotowane udka studzimy i obieramy. Wkładamy do kubeczków po równo wszystkie składniki zaczynając od mięsa, potem marchewka (drobno posiekana lub zgnieciona widelcem jak u mnie), pietruszka i seler również pokrojone, zielenina i fasola na końcu. Rosół przecedzamy przez gęste sito (ma być ok 3 l. czystego wywaru) i zagotowujemy. Dodajemy żelatynę (zgodnie z opisem na opakowaniu). 
Kubeczki zalewamy rosołem i studzimy. Wkładamy wszystko do lodówki najlepiej na noc. Podajemy na listkach pietruszki i plasterków cytryny. Jeśli nie mamy cytryny można delikatnie skropić octem.




Galareta drobiowa


Smacznego:)

Komentarze

  1. Ja też preferuję tylko niskotłuszczowe :) Nigdy nie dodawałam fasoli, bardzo fajny pomysł. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodałam pierwszy raz i efekt był zachwycający:) mam w domu smakosz tej fasolki:)

      Usuń
  2. Śliczne zdjęcie i na pewno smakowita galaretka,aż ślinka leci.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, miło, że Pan do mnie zaglądnął:) Pozdrawiam Jolanta:)

      Usuń
  3. super, moja mama uwielbia. ja lubię, czasem. ten przepis podoba mi się bardzo. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój mężczyzna byłby zachwycony..uwielbia galaretki mięsne ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia