Szukaj na blogu

środa, 10 października 2012

Pierzynka - ciasto ze śmietany i mleka

Ciasto ze śmietany





Ciasto jakie mam Wam do zaprezentowania jest niezwykle puszyste, delikatne i łagodne w smaku. Dodatkowych walorów smakowych daje mu syrop z jagód, jakim jest polane.

Wyglądem przypomina sernik, jednak nie ma w nim ani jednego grama sera dlatego nadałam mu nazwę „Pierzynka”.
Zapraszam do wypróbowania bo jest bardzo łatwe w przygotowaniu, smaczne oraz pięknie i okazale się prezentuje na stole.
Świetnie pasuje na niedzielny podwieczorek.

Składniki na tradycyjną prostokątną blaszkę:

Na ciasto kruche:

  • 3 szkl. mąki
  • 4 żółtka
  • 1 szkl. cukru pudru (nie można zastąpić kryształem)
  • 3/4 kostki margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa pierzynkową:

  • 3 kubki śmietany po 380 ml. 18% 
  • 2 budynie śmietankowe
  • 4 białka
  • 500 ml mleka
  • 1 szkl. cukru kryształu
  • 1 duży cukier waniliowy

Wykonanie cista jest bardzo proste, ale wymaga dokładności!

Zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta w tym celu wszystkie składniki dokładnie siekamy i zagniatamy rękoma (najlepiej w dużej głębokiej misce). 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika najlepiej na 60 min. Można krócej, ale wówczas nie będzie się nam ładnie ścierać na tarce.

Ciasto wykładamy na blaszkę do pieczenia uprzednio wyłożona papierem do pieczenia. Nie musimy wylepiać brzegów blaszki, wystarczy sam spód. Blachę wstawiamy do lodówki na 10 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik i przygotowujemy produkty na masę pierzynkową . Blachę z ciastem wstawiamy do piekarnika na 15-20 min. i podpiekamy w temp. 180 stopni C. W tym czasie mikserem ubijamy pianę z jaj ze szczypta soli. Śmietanę ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach (użyjcie dużego garnka, lub miski, koniecznie wysokiej bo będzie się chlapało w początkowej fazie). Masa ze śmietany i cukru powinna być gęsta i puszysta (podwoi albo i lepiej swoją objętość). Czas ubijania to ok. 10-12 min.
W osobnym garnku mieszamy mleko i budynie. Dodajemy cukier waniliowy i wlewamy do śmietany mieszając na niskich obrotach. Następnie dodajemy ubitą pianę i delikatnie, dokładnie mieszamy. Wylewamy całość na podpieczone ciasto. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy na masę pierznkową na tarce o grubych oczkach. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50 min. w temp. 190 stopni C bez termoobiegu. Ciasto po upieczeniu zostawiamy w wyłączonym piekarniku na ok. 15 min., po tym czasie uchylamy drzwiczki i studzimy przez 1 godzinę nie ruszając blachą. Potem możemy wyjąc z piekarnika i całkowicie studzić.
Najlepiej jeść ciasto po schłodzeniu w lodówce, ale na ciepło też smakuje wybornie.
Jeśli macie takich łasuchów w domu jak ja, szybko zniknie Wam z blaszki:)

Uwaga: Nie przeraźcie się tym, że na ciasto kruche będziecie wlewać masę o konsystencji wody. Tak ma być. Bez obaw upiecze się.



Smacznego:)

34 komentarze:

  1. Skusiło mnie zdjęcie na Durszlaku i nie bez przyczyny, wygląda cudnie, a swoją delikatnością kusi i to bardzo! Pyszny przepis, zapisuję!

    Pozdrawiam Joleczka;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Ewuniu:) widzę, że u Ciebie jakies problemy:( mam nadziję, ze wszystko uda sie rozwiązać pozytywnie:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. bardzo ciekawy przepis, dobra nazwa, wygląda tak delikatnie i puszysto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. faktycznie puchate ciasto, fajniutkie! i z tymi owocami mmm:)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Martynciu:) a tak nawiasem mówiąc owoce zbierala Martynka :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. wygląda pysznie, koniecznie musze sprobowac..

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pięknie, jak chmurka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka puszysta i rozpływajaca sie w ustach:)

      Usuń
  6. Kiedyś w gościach próbowałam takie ciasto, bardzo mi zasmakowało i długo nie mogłam na nie znaleźć przepisu :) Chętnie sobie przypomne ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne ciasto o uroczej nazwie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję:) Nad nazwa chwilę sie zastanawialam:)

      Usuń
  8. Rewelacja! bardzo lubię tego typu ciasta!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. robiłam kiedyś i to ciasto genialnie smakuje schłodzone - jest przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie:) Wyśmienite, ale na cieplo też jest ok:) Tyle, że szybciej znika:)

      Usuń
  10. coś jak styropian, ale nie .. to mleko mnie ciekawi.
    bardzo fajne ciasto. i rzeczywiście, jak chmurka wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, styropianu nie przypomina:) ale jak chmurka słodka to jest:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  11. Bardzo trafiona nazwa i wygląda bardzo mięciutko i przepysznie, a z syropem jagodowym, to już poezja ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Samantho:) polecam zrobić w zaciszu domowym:)

      Usuń
  12. Odpowiedzi
    1. rzeczywiście jest niesamowite, już myślę o kolejnym:)

      Usuń
  13. Na przepis trafiłam przypadkowo, szukając lekkiego śmietankowego ciasta. Dzisiaj wcieliłam przepis w życie, muszę przyznać, że ciasto jest bardzo smaczne, śmietankowe nadzienie jest lekkie i puszyste, dokładnie jak pierzynka (lepszej nazwy nie można wymyślić;)), jest idealne na słodkość. Ja podałam z sokiem malinowym domowej roboty. Pycha!
    PS. na pewno wykorzystam więcej przepisów z Pani strony, bo widziałam już klika innych smakowitych propozycji:)
    Pozdrawiam, Natalia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak miłe słowa, nam też ciasto bardzo smakowało, teraz mam zamiar troszkę w nim namieszać:) Jednym słowem poeksperymentować:) Zapraszam do korzystania z przepisów:)

      Usuń
  14. Czy to ma być na pewno śmietana 18% ? Ubije się ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, na pewno. Proszę postępować zgodnie z przepisem, a wyjdzie :)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola