Szukaj na blogu

poniedziałek, 15 października 2012

Placek z jabłkami dla alergików

Placek z jabłkami



Wraz z tym wpisem chciałam zapoczątkować pieczenie ciast i ciasteczek dla alergików i diabetyków. Nie będzie ich pewnie za wiele, ale chciałabym, aby na moim blogu każdy znalazł coś dla siebie. 

Niniejszym podaję Wam przepis 
na placek z jabłkami 
bez jajek.




Placek z jabłkami

  
Składniki na prostokątną blaszkę:

  • 80 dkg mąki pszennej
  • 1 i 3/4 kostki margaryny
  • 1/4 szkl kwaśnego mleka
  • garść cukru kryształu
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia (płytkie i płaskie)
  • 2 litry dżemu jabłkowego


Placek z jabłkami


Z mąki, margaryny, mleka i proszku zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną większą rozwałkować i rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia po same brzegi. Wyłożyć na nie jabłka i przykryć drugim plackiem. Dokładnie posklejać brzegi, aby dżem nie wypływał. Całość nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C bez termoobiegu. Piec 50 min.



Placek z jabłkami


Przepis dostałam od mamusi, która w kuchni uwielbia eksperymentować;)
Ciasto wychodzi niezwykle miękkie, ale i chrupiące, zaskoczyło mnie swoim smakiem całkiem pozytywnie:) Z pewnością będę je jeszcze nieraz robić. Polecam!
Smacznego:)

16 komentarzy:

  1. przy takich cenach jajek to i ja może będę piekła takie ciasto. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ładniutki placek.. i pomimo braku jajek nic mu w wyglądzie nie brakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowne, jesienne ciasto:) nie ma jak dobra szarlotka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Superpomysł! Tylko tak jeszcze w ramach podpowiedzi pozwolę sobie napisać, że najwięcej osób uczulonych jest na mleko, więc gdyby się udało i bez mleka... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę się starać:) Nawet myślałam czym zastąpić to mleko, i już wiem:) Można dać wiecej tłuszczu nie trzeba wtedy mleka:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Super pomysł! a ciasto wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie, lubię jabłkowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jestem alergikiem ale na takie pyszne ciasto chyba mogę się załapać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale dla jakich alergików? Bo w przepisie podana jest mąka pszenna, a ona zwiera przecież gluten. A dla chorych na cukrzycę zwłaszcza II typu spożywanie cukrów nie jest wskazane...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilko:) Napisałam dla alergików, a każdy z nich wie na co jest uczulony więc sam musi zdecydować, czy może takie ciasto zjeść czy nie.

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola