Wraz z tym wpisem chciałam zapoczątkować pieczenie ciast i ciasteczek dla alergików i diabetyków. Nie będzie ich pewnie za wiele, ale chciałabym, aby na moim blogu każdy znalazł coś dla siebie.
Niniejszym podaję Wam przepis
na placek z jabłkami
bez jajek.
Składniki na prostokątną blaszkę:
- 80 dkg mąki pszennej
- 1 i 3/4 kostki margaryny
- 1/4 szkl kwaśnego mleka
- garść cukru kryształu
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia (płytkie i płaskie)
- 2 litry dżemu jabłkowego
Z mąki, margaryny, mleka i proszku zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną większą rozwałkować i rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia po same brzegi. Wyłożyć na nie jabłka i przykryć drugim plackiem. Dokładnie posklejać brzegi, aby dżem nie wypływał. Całość nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C bez termoobiegu. Piec 50 min.
Przepis dostałam od mamusi, która w kuchni uwielbia eksperymentować;)
Ciasto wychodzi niezwykle miękkie, ale i chrupiące, zaskoczyło mnie swoim smakiem całkiem pozytywnie:) Z pewnością będę je jeszcze nieraz robić. Polecam!
Smacznego:)
przy takich cenach jajek to i ja może będę piekła takie ciasto. :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować:)
Usuńładniutki placek.. i pomimo braku jajek nic mu w wyglądzie nie brakuje ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie:) Jest świetny:)
Usuńcudowne, jesienne ciasto:) nie ma jak dobra szarlotka!
OdpowiedzUsuń:) Dziękuje:)
UsuńSuperpomysł! Tylko tak jeszcze w ramach podpowiedzi pozwolę sobie napisać, że najwięcej osób uczulonych jest na mleko, więc gdyby się udało i bez mleka... :)
OdpowiedzUsuńBędę się starać:) Nawet myślałam czym zastąpić to mleko, i już wiem:) Można dać wiecej tłuszczu nie trzeba wtedy mleka:) Pozdrawiam:)
UsuńSuper pomysł! a ciasto wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje Aniu:)
UsuńWygląda smakowicie, lubię jabłkowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńMiło mi:) Dziękuję:)
UsuńNie jestem alergikiem ale na takie pyszne ciasto chyba mogę się załapać :)
OdpowiedzUsuńAleż oczywiście że tak:)
UsuńAle dla jakich alergików? Bo w przepisie podana jest mąka pszenna, a ona zwiera przecież gluten. A dla chorych na cukrzycę zwłaszcza II typu spożywanie cukrów nie jest wskazane...
OdpowiedzUsuńKamilko:) Napisałam dla alergików, a każdy z nich wie na co jest uczulony więc sam musi zdecydować, czy może takie ciasto zjeść czy nie.
Usuń