Szukaj na blogu

sobota, 27 października 2012

Tort "Japoński" i recenzja HELIO

Tort


Obiecany wpis jest!:)  
Trochę mi zeszło, ale tak to jest jak się pracuje w niedzielę:( 
Ci którzy pracują to wiedzą, co mam na myśli, Ci którzy nie pracują i nigdy nie pracowali w weekendy nie zrozumieją:( 
 Serdecznie zapraszam na wypróbowanie rewelacyjnego tortu wymyślonego na poczekaniu z przyczyny banalnej:) mianowicie zbyt dużej ilości zmielonego maku:)
Z pozostałej jego części wyszedł tradycyjny japoński placek i przepis na niego wkrótce również będzie na blogu:) 




Składniki na ciasto:

  • 30 dkg maku + 1/2 l. mleka
  • 40 dkg cukru
  • 1 margaryna
  • 60 dkg jabłek (szare renety)
  • 9 jaj
  • 9 łyżek grysiku
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy

 Składniki na masę krówkową:

  • 1 puszka masy krówkowej HELIO
  • 250 g masła

 Przygotowanie maku:

Mak należy sparzyć we wrzącym mleku. 
Jak się za to zabrać? 
Ja robię to poprzez  zagotowanie mleka i wsypanie do niego suchego maku. 
Gotuję całość ok. 10 min ciągle mieszając. 
Następnie zestawiam z ognia i trzymam mak w mleku przez całą noc. 
Rano przecedzam mak przez bardzo geste sito (najlepiej rozłożyć na nim gazę). 
Tak musi postać ok. 4 godziny. 
 Po tym czasie mielę mak na najmniejszych oczkach maszynki do mielenia mięsa. 
Czynność powtarzam jeden raz.

Przygotowanie ciasta:

Margarynę utrzeć z  cukrem na puch. 
Następnie dodać po jednym żółtku i nadal ucierać. 
Z białek ubić pianę ze szczyptą soli. 
Do masy z margaryny i żółtek dodać mak, pozostałe sypkie składniki. 
Następnie jabłka starte na tarce o grubych oczkach (lekko odciśnięte z soku) i delikatnie wymieszać. 
Kolejno dodać pianę i zamieszać delikatnie ale dokładnie. Najlepiej zabierając łyżką ciasto od spodu do wierzchu w celu napowietrzenia ciasta. 

Dwie średnie tortownice wyłożyć papierem co pieczenia. Wylać na nie po połowie ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 40- 50 min. Piec w termoobiegu.
Po upieczeniu wyjąc z piekarnika i wystudzić.



Tort


Przygotowanie masy:

Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać po łyżce masy krówkowej z ajerkoniakiem  HELIO

Placki makowe przekładamy masą (ok. 4 czubate łyżki) resztą smarujemy boki i wierzch tortu.


Składniki na polewę kakaową:

  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 4 czubate łyżki kakao 

Margarynę rozpuszczamy w garnku. Następnie dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Nie może się zagotować! Dodajemy kakao. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do połączenia się składników. Studzimy ciągle mieszając
 
Wystudzoną polewą oblewamy tort. Posypujemy mielonymi orzechami (ok. 2 łyżki).



Tort



Recenzja MASY KRÓWKOWEJ HELIO O SMAKU AJERKONIAKU

Jakiś czas temu otrzymałam do testowania puszkę masy ajerkoniakowej. Długo myślałam, do czego jej użyć, aby recenzja była jak najbardziej subiektywna. Wcześniej używałam takich mas różnych firm. Jednak o takim smaku było to pierwszy raz. Przesyłkę otrzymałam od Agencji SUPERB PR.

Musze stwierdzić, że masa jest bardzo smaczna dla kogoś kto lubi słodkie rzeczy:) Jest naprawdę słodka! Nawet dodana do masła nadal była słodziutka (dla moich dzieci nawet za słodka:)) dla mnie ok!:) Szczególnie, że ciasto z jej zastosowaniem przepijałam gorzką kawą:) Po prostu rewelacja.
Lekko wyczuwalny smak ajerkoniaku sprawiał, że masa jednak nie była za mdła. 
Masę (gdybym miała większą ilość) wykorzystałabym do wafla, albo nadzienia ręcznie robionych czekoladek:) Nadawałaby się jak ulał:) Oczywiście puszka została wylizana do zera. Ogólnie bardzo smaczna!

A oto co o niej znalazłam na stronie Producenta.

Z pomocą masy krówkowej HELIO o smaku advocata w parę chwil  wyczarujesz pyszne desery, torty, ciasta i ciasteczka. Niepowtarzalny smak advocata zachęca do kulinarnych eksperymentów i poszukiwania nowych połączeń smakowych. Masą advocatową możemy zastąpić klasyczny kajmak w mazurkach, dodać do sernika lub innego ciasta i w ten sposób stworzyć zaskakujące oblicze tradycyjnych wypieków. Masa o smaku advocata doskonale nadaje się do przekładania ciast, wafli, gofrów i naleśników oraz przygotowywania pucharów lodowych i deserów. Może również posłużyć do dekoracji domowych babeczek. Dzięki aksamitnej konsystencji masa łatwo się rozsmarowuje na powierzchni każdego ciasta, ale z powodzeniem można nałożyć ją także do rękawa cukierniczego i stworzyć efektowne wzory. W połączeniu z miękkim masłem sprawdzi się także jako krem do tortów, a ze zmrożonej masy można stworzyć pyszne wiórki do deserów i lodów.


Zgadzam się z tym i oczywiście polecam:)


Tort



Smacznego:)

15 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Moje "Robaczki" zjadły wszystko zanim wróciłam z pracy:)

      Usuń
  2. słodki i zachęcający... idealny na niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo bogato i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bogatszy będzie placek japoński:) ale to wkrótce:)dziękuje Tomku:)

      Usuń
  4. o matko jedyna!!! to ciacho dla mnie bo jest maczek, masa krówkowa i polewa....wymiękam...a zdjęcia obłędne, aż się ślinię

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaki iście świateczne, musi pysznie smakować ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasta z makiem to u mnie normalność, bardzo je lubimy:)

      Usuń
  6. Bardzo fajne ciacho Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis :) Bardzo lubię mak w ciastach :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola