Przejdź do głównej zawartości

Piernik miodowy

piernik miodowy, piernik kanadyjski, piernik z herbatą


Idą święta i pewnie zastanawiacie się coby tu upichcić:) Na moim blogu znajdziecie kilka wspaniałych ciast na tą okazję, a dziś jeszcze prezentuję Wam ten oto piernik:)

   

Ciasto:

  • 6 jaj
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 370 g. miodu sztucznego
  • 1 szklanka oleju
  • 4 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 opakowania przyprawy do pierników
  • 5 łyżek herbaty granulowanej (zalać wrzątkiem do 350 ml) wystudzić i przecedzić.

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem do białości, dodać miód, olej i zimną herbatę następnie mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika.
Ciasto przelać na brytfankę i upiec przez 1 godzinę w 180 stopniach C. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na trzy placki.

piernik kanadyjski


Masa grysikowa:
  • 700 ml. mleka
  • 10 łyżek grysiku
  • 6 łyżek cukru
  • 1 kostka masła

400 ml. mleka zagotować. W reszcie wymieszać cukier i grysik przelać na gotujące się mleko i zagotować na gęsto. Pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce zimnego grysiku. 
 
Dodatkowo:
ok. 400 g. powidła śliwkowego

Sposób przełożenia:
piernik + powidło + masa + piernik + powidło + masa + piernik 
 
Cisto można polać polewą czekoladową, lukrem, albo posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu. 

                                     Smacznego:) 

Komentarze

  1. Uwielbiam takie ciasta, a masa grysikowa to pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się co do masy:) jedna z moich ulubionych:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. to się nazywa piernik idealny:)
    właśnie taki za mną chodzi:D pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie! Już się nie mogę doczekać świąt :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  4. Już pierwsze świąteczne aromaty rozchodzą na Twoich stronach ... chciałam Cię więc poprosić o poparcie apelu jaki umieściłam na swoim blogu...proszę w nim innych blogerów , aby umieszczali informacje o niezwykłym projekcie jakim jest SZLACHETNA PACZKA obok ich bożonarodzeniowych przepisów...

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Zgadzam się :) Przepyszny jest ten pierniczek, a jaki mięciutki:)

      Usuń
  6. Ślicznie wygląda :) Smakowitości :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale już świąteczne zdjęcia :))))) a pierniki uwielbiam więc na pewno skorzystam z Twojego przepisu, bo ciacho wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. piernik wygląda bardzo kusząco

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia