Z całą pewnością jest to sernik ze "smakiem".
Dynia jakiej do niego użyłam nadała mu niepowtarzalnego dyniowego smaku...
Sernik powstał w mojej głowie podczas tworzenia muffinów dyniowych. Jest to mój autorski przepis w stu procentach. Jestem z tego powodu bardzo dumna:D
Podczas wkładania go do pieca bałam się, czy wyjdzie cokolwiek;), a tu taka niespodzianka!:)
Ciasto ślicznie wyrosło, i co najważniejsze nie opadło:)
(Tortownica 26 cm)
Składniki na kruche ciasto na spód:
- 1/2 kostki margaryny
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia. Ciasta nie wykładać na boki tortownicy. Tylko spód.
Składniki na sernik:
- 600 g białego sera
- 3 szklanki zimnego puree z dyni
- 1 1/2 szklanki cukru
- 6 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Dynię na puree przygotować wedle przepisu dostępnego TUTAJ. Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich pianę. Do dużej miski włożyć wszystkie składniki poza pianą. Dokładnie zmiksować. Na końcu dodać pianę z białek i dokładnie ale delikatnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C przelać masę serową na kruche ciasto i piec 90 min. lub do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić w piekarniku na 20 min. Nie otwierać drzwiczek. Potem jeszcze przez 30 min trzymać w uchylonym piekarniku i dopiero wówczas można wyjąc z pieca. Wystudzić i włożyć do lodówki. Najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Sernik można polać lukrem, ewentualnie stopioną czekoladą.
Lukier:
- 4 łyżki cukru pudru
- szczypta pomarańczowego barwnika (albo kurkumy)
- odrobina wody (ok. 1 łyżeczka)
Wszystkie składniki połączyć na gesty płyn. Polać sernik tworząc fantazyjne wzorki.
Smacznego:)
łoo.. genialny!]skorzystam z Twej kreatywności. pożyczę przepis :]
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło:) Pozdrawiam:)
UsuńRobiłam praktycznie identyczny sernik (ale zamiast kurkumy dałam gałkę) i potwierdzam, ze jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńTylko ja nie robię serników na kruchym cieście, bo mi się wydaje ze ono "kradnie" wilgoć z sera :)
Miłego weekendu :)
Kasiu z gałka to jednak inny smak na pewno wyszedł:) Wilgoci spód nie zabiera, bo serniczek jest bardzo puszysty i bardzo wilgotny przypomina konsystencją moją "pierzynkę". Pozdrawiam:)
UsuńWygląda wspaniale, imponująco, cudownie! Jola, wspaniały przepis stworzyłaś! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję Ewuś:)
UsuńPoza smakiem - dynia nadała mu cudowny , apetyczny kolor :)
OdpowiedzUsuńDynia tak, ale kurkuma swoje też zrobiła:) Pozdrawiam:)
UsuńSernika dyniowego jeszcze nie robiłam, w ogóle jakoś zbyt wielu przepisów z dynią u mnie nie ma, ale ja to jeszcze nadrobię :) Wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo warto:)
UsuńGratuluje tak udanego autorskiego przepisu :)
OdpowiedzUsuńDziekuję:)
Usuńwyglada znakomicie ! Sernika z dynią jeszcze nie robiłam, być może się odważę :)
OdpowiedzUsuńPolecam Samantho:) Z Twoimi zdolnościami wyjdzie jeszcze lepiej niż mój:) Pozdrawiam:)
UsuńDoskonale wygląda! Mmm... z pewnością jest przepyszny. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Mariko:) Pozdrawiam:)
UsuńWygląda pięknie i bardzo apetycznie :)Super przepis :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam:)
UsuńFajnie ocieka lukrem :) tak haloweenowo :)
OdpowiedzUsuńO tak, lukier fajnie wyglądał i nadał mu smaczku:)
UsuńTaki wysoki i reprezentatywny Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Trochę się bałam, czy cokolwiek wyjdzie, ale tak! wyszedł wspaniale:)
UsuńZ przyjemnością informuję, że nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog.
OdpowiedzUsuńhttp://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/11/wyroznienie-i-moje-nominacje.html
Będzie mi miło, jeśli przyłączysz się do zabawy.
Pozdrawiam :)
Szukałam i szukałam takiego przepisu, a tu proszę - czeka sobie spokojnie :-)
OdpowiedzUsuńOczywiście czeka i kusi do wypróbowania:) Zapraszam:)
Usuń