Szukaj na blogu

czwartek, 20 grudnia 2012

Kluski z makiem


 Lubicie dania z makiem?
Te kluseczki na pewno Wam zasmakują:) 
Polecam!
 
Kluski z makiem

 


Składniki:
  • 1 szklanka maku
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka makaronu na łazanki, lub drobnych gwiazdek, kokardek
  • 1 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki suszonych śliwek (nie wędzonych)
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki cukru 

Mak wsypać na gotujące się mleko i gotować do momentu, aż mak będzie się rozcierał między palcami. Odcedzić i zmielić dwa razy. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zalać zimną wodą. Znów odcedzić. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Dodać miód i cukier, następnie rodzynki i śliwki. Smażyć chwilę. Dodać makaron i wymieszać przełożyć do miseczki.



Smacznego:)

4 komentarze:

  1. Lubię ze skórką pomarańczową :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie nigdy się nie robiło, ale fajnie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy mielenie maku jest konieczne?

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola