Święta...
Święta...
i po
Świętach...
Ciasta...
Torty...
Likiery...
Wszystko to co smaczne, a co przygotowałam dla moich domowników i moich miłych gości znajdziecie już wkrótce na blogu, dziś likier kokosowy własnej roboty.
W sieci znajdziecie wiele przepisów na ten zacny trunek, ja złożyłam kilka do "kupy" i powstało moje małe co nieco:)
Zapraszam na pyszny likierek kokosowy:)
Składniki:
- 300g wiórków kokosowych
- 1/2 l mleka 2%
- 1/2 l mleka skondensowanego niesłodzonego
- 8 łyżek cukru (do smaku, jak lubicie bardzo słodkie dajcie więcej
- 200 ml. spirytusu
Mleko gotujemy z wiórkami kokosowymi i cukrem. Studzimy całkowicie (ma być zimne), dolewamy spirytus i mieszamy. Przelewamy całość do dużego słoika dwulitrowego, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 4 dni. Każdego dnia kilka razy potrząsamy słoikiem w celu przemieszania składników.
Czwartego dnia odcedzamy, odciskamy przez gazę i do odciśniętego płynu dolewamy mleko skondensowane. Mieszamy. Ponownie przelewamy do słoika i odstawiamy na kolejne 4 dni ale tym razem do lodówki. Po tym czasie likier jest gotowy do spożycia.
Z podanej porcji uzyskamy ok. 1- 1,1 litra likieru.
Smacznego!:)
Wpis bierze udział w akcji
Wpis bierze udział w akcji
Musi być pyszny:) I jaka ładna naklejka na butelce:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Naklejka ;) Projekt własny:) Pozdrawiam:)
Usuńale urocza naklejka ;)
OdpowiedzUsuńi wypiłabym kieliszeczek.
Dziękuję:) Zapraszam, jeszcze coś zostało, choć przyznam, że ciężko mu się oprzeć:)
Usuńkocham takie smaczne cacka!
OdpowiedzUsuńJa też:) W lodówce jeszcze kawowy się chłodzi:)
UsuńLikier kokosowy - mniam...
OdpowiedzUsuńNic dodać, nic ująć:)
Usuńprezentuje się rewelacyjnie, a jaki dobry musi być :D
OdpowiedzUsuńhmmm.... mniam:)
UsuńWspaniały domowy likier ! Kokosowy szczególnie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńRobiłam pierwszy raz, z pewnością nie ostatni:)
UsuńKoniecznie muszę wypróbować, wszystko co z kokosem jest moim ulubionym
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokosowe trunki :)
OdpowiedzUsuńjak długo można go przechowywać
OdpowiedzUsuń