Szukaj na blogu

niedziela, 16 grudnia 2012

Rolada piernikowa

Piernik - rolada



Kreatywność w kuchni do stworzenia czegoś innego, niezwykłego jest bardzo potrzebna i jak najbardziej pożądana...;)



Będąc wczoraj u mamy na drogę powrotną do domu dostałam zawinięte w folię ciasto na piernik kiszony.  Uwielbiamy taki piernik. W tym roku wiedząc o tym, ze prowadzę bloga kulinarnego i lubię kulinarne eksperymenty mama zrobiła jego podwójną porcję obdarowując mnie jedną częścią. Miałam zrobić tradycyjny piernik z masą grysikową, powidłem śliwkowym i polewą, ale coś mnie dziś tknęło i postanowiłam właśnie poeksperymentować. Dużo tych eksperymentów jak na jeden dzień, bo przez przypadek odkryłam jak zrobić wspaniałą puszystą piankę kawową (na torcik), jaką oczywiście zrobię na Święta, poza tym w słoiku na parapecie kuchennym "przegryza" się likier kokosowy:), który pierwszy raz robiłam!:) Przepisy oczywiście będą, ale dziś ta rolada jest najważniejsza, bo jej sobie nie kupicie w sklepie;) a likierki jak najbardziej. A żeby móc jeść taką roladkę w Święta, już dziś, najpóźniej jutro musicie zabrać się za przygotowanie ciasta, ponieważ ono się musi zakisić i to przez minimum 5 dni.

Składniki potrzebne do wykonania 4 rolad:

  • 1 kg. maki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 400 g. miodu ( najlepszy prawdziwy, ale może być sztuczny)
  • 1łyżka sody
  • 1 margaryna
  • 5 jajek
Jak widzicie nie ma tu przyprawy do piernika, ale to nie wpływa na kolor piernika bo jak widzicie jest piękny, piernikowy:) a smak ciasta rewelacyjny. Przepis właśnie nie zawiera żadnych przypraw korzennych.  
Mi trochę te roladki przypominają sękacz:) 
Nadzienie:
  • 700g powidła śliwkowego (użyłam domowego, jest nieco rzadsze niż kupne)



Rolada pienikowa


Margarynę rozpuścić z miodem,  jajka utrzeć na puch z cukrem. W garnku mąkę wymieszać z sodą, dodawać do niej stopniowo roztopioną margarynę, i ubite jajka. Zamieszać do połączenia składników. Postawić w ciepłe miejsce na co najmniej pięć dni. Po tym czasie włożyć na noc do lodówki. Wyjąć i podzielić na cztery części. Cisto powinno być konsystencji jak na kruche. Jeśli będzie zbyt wolne dodać nieco mąki. Wałkować na grubość 5 mm. Nakładać powidło i cienko smarować pokrywając powierzchnię ciasta, ale zostawiając naokoło 1 cm wolnej przestrzeni. Ciasto zwijać w rolady, zawijać w papier pergaminowy, ale zostawiając między ciastem a papierem przestrzeń na "dwa palce", wkładać do podłużnych foremek i piec 40 min w temp. 180 stopni C. 


Rolada pienikowa

6 komentarzy:

  1. wygląda smakowicie ;) myślę że z odrobinką cynamonu też byłoby wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że przyprawy zmieniłyby smak ciasta, ale nie zaszkodzi poeksperymentować, więc następnym razem kto wie:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. kusisz kolejnym, pysznym pierniczkiem;)ale tym razem już chyba nie zdąrzę wypróbowac przepisu przed Wigilią;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście czasu coraz mniej, ale może uda Ci się wyskrobać odrobinę wolnego czasu, przygotowanie ciast nie zabiera go zbyt wiele, a samo robienie roladek też:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Przesmacznie wygląda ! Pyszne piernikowe smaki !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię eksperymenty, a ten uważam za bardzo udany:)

      Usuń

Miło mi będzie, jeśli zostawisz komentarz.
Proszę nie zapomnij się podpisać. Anonimowe komentarze nie będą publikowane.
Dziękuję

Blogger
"Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia". Art. 1 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. nr 24 poz. 83).