Szukaj na blogu

piątek, 21 grudnia 2012

Rybka z cytrynką;) Na Wigilijny stół



Ryba smażona






na dwa filety:
  • ryba (karp, mintaj , panga, co lubicie)
  • 2 cytryny
  • 2 jajka
  • 1/2 szk. wody
  • 1 szk. maki pszennej
  • 1 szk. bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz świeżo mielony
  • olej do smażenia
Rybę (u mnie mintaj) należy rozmrozić poprzez zanurzenie w ciepłej wodzie. Trzeba ją kilka razy zmienić, ale nie może to być wrzątek. Jajka, sól, sok z 1 cytryny i wodę wymieszać trzepaczką. Dodać świeżo zmielony pieprz. Rybę pokroić na 3-4 cm kawałki i zanurzyć w jajku na ok.pół godziny. Na patelni rozgrzać olej. Mąkę i bułkę wysypać na talerze. Rybę wykładać pojedynczo z jajka i obtaczać w mące, następnie znów w jaku i w bułce tartej. Kłaść na rozgrzany tłuszcz pamiętając o tym, że aby ją ładnie na rumiano usmażyć tłuszcz powinien sięgać do połowy grubości płata. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać na talerzu przybranym plastrami cytryny i  świeżo mielonym pieprzem z ugotowanymi ziemniakami.

1 komentarz:

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola