Szukaj na blogu

niedziela, 2 grudnia 2012

Sałatka z tuńczyka

sałatka z tuńczyka


Szybka sałatka z tuńczyka. 
Nie trzeba jej specjalnie zachwalać, jest wyśmienita. Zapraszam do wypróbowania.





Składniki na 4 porcje:

  • 2 torebki białego ryżu 
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku


Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
Ugorowany ryż odcedźcie z wody i przelejcie zimna wodą. Od razu odcedźcie ponownie i zostawcie do całkowitego wystudzenia. Do głębokiej miski wkładamy ryż, i pozostałe składniki. Mieszamy delikatnie. Możemy sałatkę podać tradycyjnie w salaterce, albo bezpośrednio na talerzykach. Do tego celu potrzebujemy filiżanki, którą napełniamy po brzegi sałatką. Następnie na filiżankę nakładamy talerz i odwracamy razem, co spowoduje, że sałatka ładnie nam odejdzie od brzegów filiżanki. Sałatkę możemy ozdobić listkami sałaty, albo pietruszki.

Nie zapomnijcie przepłukać filiżanki zimną wodą.



Smacznego:)

9 komentarzy:

  1. ja dodaję jeszcze ogórka i jajko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też dodaje Olu:), ale to już zupełnie inna sałatka, inny smak, i aromat:) Ta będzie innym razem:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Niewymęczona, na pewno pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam sałatki z tuńczyka w każdej postaci:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. z kaparami nie jadłam, trzeba wypróbować:)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. O tak, ale teraz "chodzi" za mną warstwowa:)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola