Szukaj na blogu

sobota, 29 grudnia 2012

Szybka zupa z czerwonej soczewicy

Lestello


Sycąca, rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy, moje nowe odkrycie kulinarne. 
Od zawsze wiedziałam, że soczewice są bardzo bogatym źródłem witamin i minerałów.





Jak podaje najpopularniejsze źródło wiedzy Wikipedia soczewica jadalna zawiera w sobie:
Witaminy z grupy: A, B1, B2, B6, C, PP. 
Składniki pokarmowe takie jak: energia, błonnik, białko, tłuszcze, węglowodany i wodę.
Składniki mineralne: magnez, fosfor, żelazo, sód, wapń i potas.
Jak widzicie soczewica jest bardzo cennym produktem żywieniowym. Szczególnie w okresie zimowym, kiedy występują wzmożone zachorowania na różnego rodzaju choroby. 
Zupka z soczewicy jest bardzo zdrowa i sycąca, mojej rodzinki nie musiałam długo na nią namawiać, nawet brak blendera nie zaszkodził, w wręcz pomógł mi przekonać córcię do zjedzenia pełnego talerza gęstej zupki. Mała była zachwycona smakiem i zapachem. Z całą pewnością ta zupka zostanie w naszym jadłospisie na stałe. Tym bardziej, że jej przygotowanie zajmuje zaledwie 40 min.




Zupa z czerwonej soczewicy Lestello


Do przygotowania 6 porcji sycącej zupy potrzebujemy:

  • 1 szklankę czerwonej soczewicy
  • 1 i 1/2 litra bulionu (u mnie rosół z kaczki)
  • 1 cebulę
  • 1 średni por
  • 5 ząbków czosnku
  • 200 ml. soku pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  •  pieprz


Zupa z czerwonej soczewicy Lestello


Cebulkę, czosnek obieramy, kroimy na drobne wiórka i smażymy na patelni do zeszklenia. Dodajemy pomidory. Jeśli są w kostce rozcieramy je aby utworzyła się z nich papka. Przelewamy całość do garnka, dodajemy soczewicę, rosół, pokrojonego na cienkie talarki pora i wszystkie przyprawy poza pieprzem. Gotujemy 20 min. Wyłączamy i dodajemy pieprz świeżo zmielony.
Jeśli chcemy podać zupkę małym dzieciom możemy ją zmielić, ale soczewica jest mała i mięciutka, więc ja tego nie czyniłam. Jeśli chcemy podać ją dużym dzieciom, które lubią jak w zupce jest mięsko możemy gotować ją z dodatkiem drobniutko pokrojonej i uprzednio lekko podsmażonej piersi z kurczaka. Dodajemy ja w momencie dolania rosołu.


Zupa z czerwonej soczewicy Lestello



Smacznego:)

10 komentarzy:

  1. wspaniała rozgrzewka!
    mam taki sam garnuszek :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Garnek jest zachwycający:) Zupka bardzo smaczna i sycąca:) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Wygląda wspaniale! Ja też mam taki garnuszek, ale jeszcze nie miałam okazji go przetestować :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc, to nie gotowałam w nim, a jedynie przelałam zupkę w celu pokazania jej zawartości, na talerzu nie widać byłoby składników:)

      Usuń
  3. bardzo smakowita!
    Spełnienia marzeń z Nowym Rokiem, samej radości każdego dnia i chwili wytchnienia tylko dla siebie. Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aga, Tobie tez wszystkiego dobrego w Nowym roku życzę:)

      Usuń
  4. Wpraszam sie na talerz tej sycącej, zdrowej zupki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam, właśnie robię powtórkę:) Opakowanie wystarcza na dwa obiady:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Dziś zrobiłam zupę z tego przepisu, w domu remont, trzeba było czegoś szybkiego i prostego. Zupa pyszna, wejdzie na stałe do mojego jadłospisu. A jej skłądniki praktycznie zawsze mam w domu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Już nie raz robiłam tę zupę, teraz polecam ją dalej, jest przepyszna i piękna :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola