Szukaj na blogu

piątek, 21 grudnia 2012

Wigilijny barszcz grzybowy



Wigilijny barszcz grzybowy





Składniki:

  • 1/2 słoika litrowego suszu grzybów leśnych
  • 2 litry wywaru z rosołu
  • zakwas na barszcz
  • śmietana
  • mąka pszenna
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól pieprz do smaku

Wigilijny barszcz grzybowy


Grzyby wypłukać, następnie namoczyć w 1 litrze wody, dolać rosół i dać zioła. Zagotować do miękkości grzybów. Dolać zakwas i do smaku doprawić śmietaną, zagęścić mąką. Zagotować.


6 komentarzy:

  1. barszcz grzybowy? pierwsze słyszę!

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w rodzinnym domu zawsze był taki na wigilię. Mama podawała z łazankami.Pychotka !Teraz ja znów co wigilię go gotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie również . Mało tego był zawsze podawany jako pierwszy i uwielbiany przez wszystkich reszta była dodatkiem;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja gotuję czysty na zakwasie bez śmietany podaje z ugotowaną fasolą

    OdpowiedzUsuń
  5. barszcz wigilijny na rosole -pomyłka od lat gotuje wigilijny grzybowy ale nie na rosole

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja to gotuje grzyby na wodzie z przyprawami.cebula Dodaje ocet i zaklepke z mąki i to wszystko. Podaje z makaronem.

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola