Składniki:
- 1/2 słoika litrowego suszu grzybów leśnych
- 2 litry wywaru z rosołu
- zakwas na barszcz
- śmietana
- mąka pszenna
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól pieprz do smaku
Grzyby wypłukać, następnie namoczyć w 1 litrze wody, dolać rosół i dać zioła. Zagotować do miękkości grzybów. Dolać zakwas i do smaku doprawić śmietaną, zagęścić mąką. Zagotować.
barszcz grzybowy? pierwsze słyszę!
OdpowiedzUsuńU mnie w rodzinnym domu zawsze był taki na wigilię. Mama podawała z łazankami.Pychotka !Teraz ja znów co wigilię go gotuję :)
OdpowiedzUsuńU mnie również . Mało tego był zawsze podawany jako pierwszy i uwielbiany przez wszystkich reszta była dodatkiem;)
OdpowiedzUsuńja gotuję czysty na zakwasie bez śmietany podaje z ugotowaną fasolą
OdpowiedzUsuńbarszcz wigilijny na rosole -pomyłka od lat gotuje wigilijny grzybowy ale nie na rosole
OdpowiedzUsuńJa to gotuje grzyby na wodzie z przyprawami.cebula Dodaje ocet i zaklepke z mąki i to wszystko. Podaje z makaronem.
OdpowiedzUsuń