Przejdź do głównej zawartości

Wigilijny barszcz grzybowy



Wigilijny barszcz grzybowy





Składniki:

  • 1/2 słoika litrowego suszu grzybów leśnych
  • 2 litry wywaru z rosołu
  • zakwas na barszcz
  • śmietana
  • mąka pszenna
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól pieprz do smaku

Wigilijny barszcz grzybowy


Grzyby wypłukać, następnie namoczyć w 1 litrze wody, dolać rosół i dać zioła. Zagotować do miękkości grzybów. Dolać zakwas i do smaku doprawić śmietaną, zagęścić mąką. Zagotować.


Komentarze

  1. barszcz grzybowy? pierwsze słyszę!

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w rodzinnym domu zawsze był taki na wigilię. Mama podawała z łazankami.Pychotka !Teraz ja znów co wigilię go gotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie również . Mało tego był zawsze podawany jako pierwszy i uwielbiany przez wszystkich reszta była dodatkiem;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja gotuję czysty na zakwasie bez śmietany podaje z ugotowaną fasolą

    OdpowiedzUsuń
  5. barszcz wigilijny na rosole -pomyłka od lat gotuje wigilijny grzybowy ale nie na rosole

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja to gotuje grzyby na wodzie z przyprawami.cebula Dodaje ocet i zaklepke z mąki i to wszystko. Podaje z makaronem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia