Szukaj na blogu

niedziela, 13 stycznia 2013

Bajaderki - prosty przepis

Bajaderka

Bajaderki...
 swego czasu jadłam gdzieś to ciastko i szczerze mówiąc w ogóle mi nie smakowało, no niestety tak już mam, że nie wszystko co słodkie mi przypada do gustu. Nie sądziłam, że kiedykolwiek je zrobię. Jakoś nie miałam do tej poty na to ochoty, aż do dziś. Siedziałam i patrzyłam na moją choinkę, i na pierniczki jakie jeszcze na niej pozostały.  




W kuchennej szafce była jeszcze spora puszka z tymi smakołykami, niestety, już nikt nie chciał ich jeść, po prostu się przejadły:)
Postanowiłam poszukać jakiegoś przepisu na wykorzystanie tych pierniczków, ale to musiał być przepis sprawdzony, więc zajrzałam do Dorotki z Moich Wypieków i napotkałam tam właśnie na bajaderki o jakich myślałam. Co prawda cały przepis zmieniłam, ale niewątpliwie to Dorotki przepis mnie zainspirował.




 Do przygotowania tych ciasteczek użyłam jęczmiennych płatków błyskawicznych, świetnie się wkomponowały w smaki jakie zawiera bajaderka w moim wykonaniu. Zapewne można dodać tez płatki owsiane, ale niestety nie posiadam żadnego młynka, którym mogłam je rozdrobnić. Użyłam więc jęczmiennych, bo są bardzo drobne. Świetnie smakują, i bardzo ładnie przykryły kuleczki:)

bajaderka

 Składniki na sporą porcję (dwa takie talerze jak na poniższej fotografii)

Bajaderki


  • 1 kg mielonych pierniczków
  • 1 słoik dżemu wiśniowego
  • 1 szkl. płatków jęczmiennych błyskawicznych
  • 4 łyżki biało-czarnego kremu czekoladowego
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka posiekanych i uprażonych orzechów włoskich
  • 4 łyżki ciemnego kakao


Bajaderki


W średnim garnku zagotować masło, mleko i kakao.  Przestudzić, po czym dodać krem czekoladowy, dżem orzechy i proszek piernikowy. masa musi być gęsta. Tak przygotowana masę wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.


Bajaderki


Wyjąć z lodówki. Do miseczek nasypać:

  • wiórki kokosowe
  • płatki jęczmienne
  • mielone orzechy włoskie
  • kakao (słodzone)
  • ziarna sezamu (można uprażyć)

Bajaderki


Małą łyżeczką formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w przygotowanych posypkach. Układać na półmisku i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.


Bajaderki


Możecie też rozpuścić czekoladę mleczna lub gorzką i w niej najpierw obtoczyć bajaderki, następnie dopiero w posypkach, ja jednak nie chciałam dodatkowych kalorii:)



Smacznego:)

22 komentarze:

  1. Przepiękne te Twoje kuleczki. Wzorcowe!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję:) Bardo przyjemnie się pracowało z tą masą:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smak dzieciństwa :)

    Jednorozec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, od zawsze pamiętam takie kuleczki, tyle, ze ja zrobiłam takie malutkie, a te które mi kiedyą tak nie smakowały były wielkości piłeczki do tenisa:)

      Usuń
  4. Wyglądają jak z cukierni! Piękne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, starałam się, żeby były piękne i równiutkie:)

      Usuń
  5. aż żałuję, że na mojej choince żadne pierniczki się nie zachowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale zawsze można zrobić sobie takie pierniczki, a potem je zmielić:)

      Usuń
  6. wygladają pięknie dawno temu robiłam takie ciastka tylko obtaczałam w pokruszonym waflu

    OdpowiedzUsuń
  7. WoW! Jakie piękne! Dawno nie jadlam bajaderek, chyba ostatnio jako dziecko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja Ewuś:) Ale ja widzisz przypomniałam sobie smak, i nieco go urozmaiciłam:) Wyszło pysznie:)

      Usuń
  8. z pierniczkow jeszcze nie robiłam. boskie są!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie tez się podobają, i chyba niewiele ich jeszcze jest:) trzeba będzie robić nowe:)

      Usuń
  9. Proste i pyszne.... mniammm

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzięki za super inspirujący przepis. Wybrałem wersję z kokosem. Dzisiaj je robię :) Powodzenia

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola