Szukaj na blogu

sobota, 12 stycznia 2013

Bigos wegetariański

Bigos wegetariański


Obiecałam Wam dziś dwa posty, oczywiście te będą już z przepisami:)
Dość gadulstwa i trzeba zabrać się za Wasze podniebienia:)

Pewnie zastanawiacie się co to za bigos jak bez mięsa?
No taki bardzo dobry, sama kapustka kiszona, grzyby i masa przypraw:)


Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej (może być z marchewką)
  • 2 duże garści suszonych podgrzybków
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 butelki białego wytrawnego wina
  • 3 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • po 1 łyżeczce suszonego tymianku, cząbru, rozmarynu, oregano, bazylii,  estragonu, kminku, 
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony

Kapustę jeśli jest ze sklepu wypłukać. Włożyć do dużego garnka zalać wodą ok. 2 litry, nastawić i gotować. Grzyby wypłukać i wrzucić do kapusty. Cebulkę pokroić drobno, przesmażyć na patelni i dodać do kapusty razem z olejem. Wszystko razem gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz ziarnisty. Bigos powinien się gotować ok 3 godziny. Cały czas należy go mieszać i w ostatniej godzinie nie powinien mieć już w sobie za dużo wody. Kiedy czas minie, woda jest odparowana, dolewamy wino i smażymy go jeszcze ok. pół godziny, przy czym w tym momencie dodajemy wszystkie pozostałe zioła. Mieszamy i smakujemy, jeśli zachodzi potrzeba dosalamy.  Wyłączamy kuchenkę i zostawiamy bigos do przestygnięcia. Następnego dnia wstawiamy bigos na ogień i smażymy znów dwie godziny, można podlać trochę wody, tak, aby się nie przypalał, i oczywiście należy go cały czas mieszać. Znów zostawiamy do ostygnięcia. Następnego dnia zagotowujemy, dodajemy świeżo mielony pieprz do smaku i możemy już spożywać, albo z chlebem, albo z ziemniakami, jak wolicie.



Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Moje dzieciaki taki bigos by pochłonęły, bo nie przepadają za mięsem. Zioła odpowiednio dobrane dają niesamowite doznania smakowe, a Twój zestaw bardzo mi się podoba. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy taką kapuchę, bo nadmiar mięsa nie jest wcale taki niezastąpiony,widać po to po Twoim bigosie:)

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola