Szukaj na blogu

czwartek, 24 stycznia 2013

Pizza:)))))

Pizza



 Dziś rano zaproponowałam Wam sos czosnkowy:)
Teraz obiecana pizza!
Jak się pospieszycie to na kolację zdążycie zrobić:)
Pracy przy niej niewiele, a ile przyjemności w jedzeniu:))






Pizza



Składniki na dwie duże pizze:

  • 1 kg maki
  • 10 dag drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • po 1 łyżeczce suszonych ziół (bazylia, tymianek, estragon, oregano)
  • 1 płaska łyżka soli 
  • pieprz i ostra papryka w proszku do smaku
  • 1/4 szklanki oleju

Nadzienie:

  • 1 puszka pomidorów (przetarte)
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3 cebule
  • 30 ag pieczarek (pokroić w plasterki)
  • 5 ząbków czosnku
  • 20 dag szynki (pokroić w kostkę)
  • 30 dag sera żółtego
  • 2 papryki



Pizza


Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać do przesianej mąki razem ze wszystkimi przyprawami. Wyrobić gładkie ciasto. Dodać olej i jeszcze chwile wyrabiać. Odstawić po ściereczką do wyrośnięcia. ciasto ma podwoić swoją objętość.
Podzielić na dwie części. Blaszki natrzeć olejem. Wyłożyć ciasto i rękami zwilżonymi olejem rozłożyć na całej powierzchni blaszki. 

Rozłożyć na cieście wcześniej przygotowany sos pomidorowy.

Paprykę pokroić w paseczki i udusić na patelki na niewielkiej ilości tłuszczu. 
sos pomidorowy:

Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni na złoty kolor. Dodać pomidory i chwilę smażyć, do  częściowego odparowania wody. Rozłożyć pozostałe składniki poza serem. Włożyć pizze do pieca, piec 40 min w 180 stopniach C. Przed końcem pieczenia ok. 5 min nałożyć starty ser zółty i zapiec do rozpuszczenia. 
Podawać z sosem czosnkowym.

Pizza


Smacznego:):):)


Zmykam do kuchni robić słodkie buły:)

A Wy Kochani głosujcie:)

Pamiętajcie 


Chyba przegrywam, więc w Was jest moc!:):):)

Dziękuję!

11 komentarzy:

  1. ale dziś rozpusta u Ciebie- taka pozytywna w sam raz dla mnie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Aguś, ale tylko blogowa, bo o pizzy i sosie zostało tylko wspomnienie, synuś chodzi i jęczy.... mamo jaka ta ostatnia pizza była zaje....;)
      No więc powiem bez cienia skromności. Była rozpusta, i dla ciała i dla ducha:))))
      Pozdrawiam!:)

      Usuń
  2. No tak, ja na diecie!
    Ale zjadłabym, nie jeden a dwa kawałeczki! ;)
    Zagłosowałam - życzę powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kama bierz ile chcesz:) dwa kawałeczki to bardzo skromnie;) Ja zjadłam trzy:) Pozdrawiam i dziękuję serdecznie za głos:))))

      Usuń
  3. Uwielbiam domową pizzę - jest o niebo lepsza od takiej z pizzerii:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam domową pizzę:) mmmmm ja zjadam pół blachy;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja również uwielbiam, ale rzadko mam okazję kosztować domową niestety. Ale mimo że tak późno zgłodniałam po przeczytaniu, że aż coś zjem :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Szczypiorek zawsze można zastąpić ziołami - wtedy efekt będzie jeszcze lepszy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam serdecznie.
    Mam pytanie odnośnie ilości wody w tym przepisie.
    Robiąc ciasto musiałam dodatkowo dodać ok 1 szklanki wody, bo było bardzo twarde i suche.
    Podglądając inny Pani przepis na pizzę z patisonem, na 60 dkg mąki idzie 2 szklanki wody a tutaj na 1 kg 1 szklanka.
    Może ja coś nie tak robię :)
    Pozdrawiam
    Regina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,

      Dla mnie ta ilość do tej pizzy wystarczyła stąd taki przepis. Jednak należny pamiętać, że każda mąka jest inna, a nawet biorąc tą samą, ale o innej wilgotności można uzyskać inny efekt końcowy. Cieszę się, ze wybrnęła Pani z sytuacji dodając wody, bo pomimo, iż przepis jest dobry trzeba też mieć wyczucie do ciasta. Pani je miała. Ciasta drożdżowe nie należą do łatwych, ja sama, często dodaję nieco wody, albo dodaję jej mniej. Wszystko zależy od tego co czujemy pod palcami, bo ja ciasto na pizzę robię ręcznie. Dziękuję za komentarz. Pozdrawiam

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola