Szukaj na blogu

sobota, 5 stycznia 2013

Risotto z brązowego ryżu z mandarynkami i borowikiem


risotto



Pierwszy kulinarny post w nowym 2013 r. nie mógł przedstawiać niczego innego jak ryż:) 
Uwielbiamy ryż na słodko i na wytrawnie. ...:)


Poniżej podaje przepis na 4 duże porcje risotto z brązowego ryżu, z borowikiem ceglastoporym, mandarynkami, marchwią, kalafiorem, kukurydzą, papryką i suszonymi ziołami.




Ryż brązowy Lestello




Składniki:

  • 2 torebki brązowego ryżu
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 duże garści suszonego borowika ceglastoporego
  • 3 mandarynki 
  • 1 duża marchew
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 papryki czerwonej, zielonej, żółtej (może być mrożona) 
  • 2 kostki bulionu grzybowego Winiary
  • 1 cebula
  • zioła po ok. 1/2 łyżeczki (tymianek, czosnek suszony, cząber, rozmaryn, estragon, tymianek, bazylia) 
  • pieprz (świeżo mielony) i sól do smaku 


risotto


Sposób przygotowania podglądnęłam na kilku stronach internetowych, ale na każdej z nich był inny, więc poczytałam, i zrobiłam po swojemu:) Sposób smażenia ryżu podglądnęłam u pani Ewy Wachowicz:), uwielbiam jej program.

Grzyby wypłukać, następnie moczyć i zagotować (zaraz po zagotowaniu odl wodę i zal świeżą), dod do grzybów kostki rosołowe i dol wody ok. 2 litry. Gotować ok. 30 min.
Na dużą suchą patelnię wl ok. 3 łyżki oleju, następnie wsyp ryż i na zmniejszonym ogniu prażyć kilka minut, uważając, aby się nie przypalił (ja mieszałam ok. 5 min.), następnie dol dwie chochelki wywaru z grzybów. Kiedy ryż się dusi na patelni (trzeba mieszać i czuwać, by się nie przypalił) pokroić pierś z kurczaka i przesmażyć na innej patelni. 
W następnej patelni (głębszej) przesmaż na 1 łyżce oleju  drobno pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną marchew, paprykę w paseczkach, odsączoną kukurydzę, mrożonego kalafiora (ewentualnie surowego, ale lekko podgotowanego) i dusić wszystko do miękkości. 
Ryż należy ciągle podlewać wywarem z grzybów, mniej więcej co 10 min. Po ok. 30 min. duszenia ryżu, dodajemy do niego przesmażoną pierś z kurczaka i nadal dusimy. Ryż brązowy jest ryżem, który gotuje się ok. 40 min, i tyle należy mu dać czasu. Kiedy cały wywar wlejemy do ryżu, wówczas należy dodać również grzyby. Dusić pod przykryciem do odparowania wody. Kiedy ryż będzie już gotowy (al dente) dodajemy warzywa i wszystkie przyprawy, oraz obrane, rozdzielone mandarynki. Ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania składników. Dodajemy pieprz i sól. Dusimy ok. 5 min. Podajemy gorące przybrane listkiem pietruszki. 



Smacznego:)

12 komentarzy:

  1. Moje obawy co do risotto są podobne, ale muszę spróbować, bo Twoje wygląda znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, bo brązowy ryż nadaje mu wyjątkowego smaku:)

      Usuń
  2. Ryz z warzywami po świętach to miłe urozmaicenie, pozdrawiam :)dla mnie mogłoby juz nawet nie być mięska.

    OdpowiedzUsuń
  3. risotto z mandarynkami? to tak egzotycznie ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie mandarynki nadały mu ciekawego aromatu:) I to mi chodziło:)

      Usuń
  4. baaaardzo ciekawe zestawienie smakowe, oj baaardzo. Już zapisałam sobie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepysznie wygląda, dodatek mandarynek bardzo trafiony dodaje wykwintności potrawie ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no i o to właśnie chodziło:) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  6. Pięknież to wygląda będę musiał jednak poszukać tych borowików ceglastoporych :D Jednorożec :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jednorożcu zapraszam w moje strony:) Wystarczy i dla Ciebie:)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola