W moim domku dzieci uwielbiają ryż na słodko, już kiedyś na blogu prezentowałam Wam ryż z jabłkami, ale inaczej podany, powiem więcej, inaczej przygotowany:)
Jeśli i Wy macie w domu takich ryżowych łasuchów jak ja, może obie propozycje przypadną Wam do gustu, ale powiem, że mam w zanadrzu jeszcze co najmniej jedną taka propozycję z ryżem i jabłkami:)
na 4 porcje potrzebujemy:
- 1 szklankę ryżu
- 1/2 szklanki płatków ryżowych
- 1 szklankę wody
- 1 szklankę mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 szczypta soli
- 1 słoiczek (ok. 400g) dżemu jabłkowego
- brązowy cukier, cynamon do posypania
- 1/4 tabliczki mlecznej czekolady,
- pralinki czekoladowe
- 2 jabłka
- 4 kiwi
Przygotowujemy ryż. W garnku nastawiamy mleko i wodę, dodajemy sól i cukier, wsypujemy ryż i gotujemy wszystko 5 min od momentu zagotowania, po tym czasie dodajemy płatki błyskawiczne i przykrywamy garnek. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy opatulony w gruby ręcznik, aby ryż nam napęczniał.
4 średnie kokilki smarujemy masłem, nakładamy do 1/2 wysokości ryż i uzupełniamy dżemem jabłkowym, posypujemy cynamonem i brązowym cukrem. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 30 min.
Gorące wykładamy na talerze posypane starta czekoladą i dekorujemy owocami. Podajemy jeszcze ciepłe.
Smacznego:)
wlaściwie to .. nigdy ie jadłam płatków ryżowych
OdpowiedzUsuńW takim razie musisz spróbować, świetnie smakują na śniadanie z mlekiem jako zamiennik płatków owsianych, czy kukurydzianych, albo można zjeść z sokiem czy owocami. Gotują się znacznie szybciej niż ryż, więc są świetne dla zabieganych:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńTeż nie jadłam, nawet nie widziałam, jutro się rozejrzę w Tesco;)) A babeczka - pysznie kusi!
OdpowiedzUsuńPolecam Ewuś:) Są wyśmienite:)
Usuńpycha!
OdpowiedzUsuńlekko, smacznie, kolorowo:)
i zdrowo:)
Usuń