Szukaj na blogu

czwartek, 17 stycznia 2013

Sos tatarski - sałatka

sos tatarski



Któż go nie lubi?

Nie znam nikogo takiego;)

... to sałatka, która podbija podniebienia każdego, dużego i małego. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, zrobienie jej wymaga poświecenia zaledwie tyle czasu, ile gotują i studzą się jajka:) 
Wykonana i zjedzona już dawno, ale wpis dopiero dziś:)



Zapraszam na sos tatarski:) 


sos tatarski


Składniki:

  • 1 litrowy słoik ogórków konserwowych
  • 1 litrowy słoik marynowanych grzybków (najlepsze prawdziwki)
  • 6 jaj
  • 6 łyżek majonezu
  • sól i pieprz do smaku


sos tatarski


Grzyby i ogórki odcedzić na sicie.  Jajka ugotować na twardo, ostudzić i oskubać. Ogórki i grzyby zmielić w maszynce do mięsa, lub jak jej nie posiadamy drobno posiekać. Jajko pociąć na kratownicy albo również na deseczce. Wszystko razem wymieszać z majonezem i przyprawami. Wstawić do lodówki na godzinę i podawać do wędlin, albo solo:)

A do pracy w słoiczek można zapakować, takie najtańsze bento:) 


sos tatarski



Smacznego:)

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam, dawno nie jadłam, aż mnie naszła teraz ochota:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc konieczne zrób:) Szybka i prosta:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Muszę zrobić wersję z grzybkami, dotąd robiłam bez. Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale jak to bez? Więc z czym Mariko?:)

      Usuń
  3. Pycha :)
    Najlepsze co może być :)

    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. ja robię tylko grzybki i ogórki jako sos do jajek :) pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak awersja też może być, tylko wówczas mielę na mniejszych oczkach:)

      Usuń
  5. achhh jak ja lubię taki sos:) całkiem o nim zapomniałam, do wczoraj kiedy w knajpce mogłam się nim rozkoszować:) muszę zrobić w domciu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. robię zawsze z kiszonych ogórków, wszyscy się zajadają, jadłam też kiedyś wersję z zielonym groszkiem - jeśli ktoś lubi - pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z groszkiem? nie jadłam, ale może faktycznie warto wypróbować:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. Tak, brzmi jak zawsze przepysznie!
    Jednorożec1986

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola