Szukaj na blogu

niedziela, 17 lutego 2013

Ciecierzyca - zakąska do piwa

ciecierzyca - zakąska do piwa

 Wiele razy słyszałam, że ciecierzycę można stosować jako przekąskę do piwa, albo od tak do pochrupania. Że smakuje jak orzeszki ....?
Postanowiłam to sprawdzić. 



Ciecierzycę namoczyłam na całą noc w wodzie 12 h.
Gotowałam dwie godziny (przez przypadek, bo zapomniałam wyłączyć). Wam polecam max. 1 i 1/2 godziny. Odcedzić i lekko przestudzić. Polać olejem i posypać pieprzem, solą, papryką słodką i ostrą. Wymieszać i przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem pergaminowym. Piec 35 min. w temperaturze 180 stopni C.


ciecierzyca

Proporcje składników.

  • 200g ciecierzycy 
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki chili (można pominąć)



Smacznego:)



Przepis dodaję do mojej akcji kulinarnej "Zdrowo z ciecierzycą"



 

9 komentarzy:

  1. I ja ostatnio mam fazę na ciecierzycę, fajnie wiedzieć, że można ją tak "doprawić" ;), Bo sama też mi bardzo smakuje;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Ewuś, a za mną chodzi ciecierzyca po bretońsku;) Pora na moją wersję:)

      Usuń
  2. też mam zamiar zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł:) Chętnie zobaczę twoja wersję:)Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Oooo, genialny pomysł! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś, to koniecznie, bo pycha:) Pamiętaj tylko o skróceniu czasu gotowania, bo ja moja zamęczyłam;)))

      Usuń
  4. Taka chrupiąca ciecierzyca to bardzo pyszna przekąska. Skuszę się na nią z pewnością!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jest świetna jako dodatek, i jako solo:)

      Usuń
  5. Ale super przepis ! Koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola