Szukaj na blogu

niedziela, 3 lutego 2013

Kaczka błyskawiczna

kaczka pieczona


Składniki



  • 1 kaczka (mrożona)
  • majeranek
  • pieprz, sól
kaczka pieczona

Kaczkę (zamrożoną) wypłukać, natrzeć oliwą, majerankiem solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywą. Wstawić (zamrożoną) do piekarnika i piec w zależności od wielkości kaczki. Na każdy 1 kg. kaczki godzinę. Jeśli macie wiejską kaczkę, nie z chowu polecam dołożyć jeszcze pół godziny pieczenia (moja miała 3 kg.) Piec w 200 stopniach C. Od czasu do czasu polewając sosem jaki się z niej wytworzył.
Podawać z pieczonymi ziemniakami, i sałatką z kapusty pekińskiej i jabłka.

Dania miesne



To była wielka kaczka, nie zjedliśmy jej całej. Mięso jakie zostało obrałam i ugotowałam z niego fasolkę po bretońsku. Przepis w innym poście. Ale powiem Wam, że wyszło wspaniale.


Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam kaczkę!
    A Twoja tak pięknie upieczona.
    Pyszny obiad!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście pięknie się wypiekła:) Skórka była chrupiąca, a mięsko soczyste.

    OdpowiedzUsuń
  3. Niedzielny, cudowny obiad. Ale mi zaburczało w brzuchu teraz:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepękna i złocista :)
    nigdy nie piekłam kaczki!

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola