Szukaj na blogu

środa, 27 lutego 2013

Zalewajka z zółtym grochem

Od kiedy poznałam Anetkę (moją sąsiadkę) ciągle dowiaduję się o nowych potrawach, jakich nie miałam okazji jeszcze skosztować, a jakie można przygotować praktycznie ze wszystkiego.
 


  Makaron z kukurydzą, czy właśnie zalewajka to jedne z wielu jakie już wypróbowałam, ale jeszcze się nimi z Wami nie podzieliłam.  Przygotowuje się je bardzo szybko, a są bardzo smaczne, sycące i bardzo zdrowe. 

Zalewajkę już robiłam kilka razy, ale zawsze z kiełbaską, i ziemniakami, ostatnio naszło mnie na danie z grochu i na tą właśnie zupę.
Pokombinowałam i zrobiłam dwa w jednym:)

Wyszło wspaniale:)


Składniki:


  • 200 g. żółtego grochu
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 litry rosołu
  • majeranek
  • pieprz i sól do smaku
  • żurek Winiary

Przygotowanie:

Groch wypłukać, wrzucić do gotującego się rosołu. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do grochu. Gotować do miękkości ziemniaków. Dodać rozprowadzony w 1/2 litra zimnej wody żurek, gotować ok. 10 minut, doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Jeśli lubicie żurek z kiełbaską, możecie ją wcześniej usmażyć w drobnych kawałeczkach i dodać do zalewajki, będzie bardziej treściwa:) 

Podawać z chlebem

Smacznego:)

4 komentarze:

  1. U mnie w domu do dziś robi się zalewajkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! Bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zalewajkę! Najlepsza jest ta, którą gotuje dziadek :))

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie w domu gotuje sie zalewajkę praktycznie codziennie przez okres zimowy, ja sama gotuję ją raz na jakiś czas bo można się od niej uzależnić i robimy to za płynnym żurze a nie tym w proszku ;)

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola