Szukaj na blogu

niedziela, 10 lutego 2013

Zapiekanki z roladkami mięsnymi

Jeden farsz, a tyle zastosowań



Poprzednie dwa posty były na roladki i babeczki z farszem gryczanym.


Myślę, ze gdybym jeszcze miała czas siedzieć dziś w kuchni to na pewno wymyśliłabym jeszcze coś innego, ale szczerze mówiąc mam dość na dziś:) padam z nóg.
Więc podaję ostatni przepis do konkursu Majanki, i chwila odpoczynku:)

Te bułeczki zapiekane to pomysł błyskawica, otworzyłam chlebak i mój wzrok padł właśnie na nie. 
To miał być eksperyment, okazało się, że bardzo trafiony! Zapiekanki kochamy, ale takich nigdy nie robiłam, teraz mam alternatywę dla tradycyjnych z pieczarek. Robi się je bardzo prosto.

Składniki na 4 porcje po dwie zapiekanki:
Potrzebujemy zrobić 4 roladki.
Na roladki:
  • 1 olej Kujawski  z czosnkiem i bazylią
  • 1/2 woreczka ugotowanej  kaszy gryczanej
  •  1 duża  pojedyncza piersi z kurczaka 
  • 50g. twarogu
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka czarnych oliwek
  • sól, pieprz do smaku


Dodatkowo:

  • 8 bułek kajzerek
  • 16 plastrów sera żółtego 

Przygotowanie roladek:

Mięso kroimy na cienkie plastry wzdłuż i każdy nacieramy olejem Kujawskim z czosnkiem i bazylią. Wszystkie razem przekładamy do miski solimy, i pieprzymy. Mieszamy i zostawiamy na godzinę, aby smaki się połączyły.

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Ugotowaną wysypać na rozgrzaną patelnię z olejem Kujawskim z czosnkiem i bazylią (1 łyżka). Dodać ser biały i zamieszać delikatnie, aby nie rozgnieść ziaren kaszy. Dodać kapary i pokrojona na plasterki oliwki. Doprawić solą i pieprzem.  Lekko przestudzić. Nakładać na płaty filetu i zawijać w roladki. Spinać wykałaczkami. Smażyć  z każdej strony na patelni do ścięcia mięsa. Delikatnie wyjąć wykałaczki obsmażyć  jeszcze z każdej strony.

Bułkom ściąć czubeczki i wydrążyć środki. Do każdej dziury włożyć plaster sera żółtego.
Każdą roladkę przeciąć na pół i włożyć do środka, przeciętą powierzchnią do wierzchu.  Wstawić bułki do piekarnika i zapiec ok. 15 min. w 180 stopniach C
Następnie wyjąć  i na wierzchu każdej nałożyć plaster sera. Włożyć do pieca i zapiec jeszcze do momentu rozpuszczenia sera.
Podawać jako zakąska.  

Celowo wykonałam tyle potraw z jednym głównym nadzieniem. chciałam pokazać, że z jednej potrawy można zrobić kilka różnych dań. Olej Kujawski z czosnkiem i bazylią świetnie się tu sprawdził. W mojej kuchni zostaje na stałe, tylko jest mały problem z dostaniem go w sklepach, ale wycieczka do większego marketu w Rzeszowie się szykuje więc mam nadzieje, ze uda mi się nabyć pozostałe:)

Przepis dodaję do:

zabawy kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. 





1 komentarz:

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola