Szukaj na blogu

środa, 27 marca 2013

Babka ... magiczna:)


babka drożdżowa z kasza manną

Pierwszy raz skusiłam się na upieczenie babki z dodatkiem kaszy manny, zarówno w cieście, jak i w postaci posypki do blachy. Mam porównanie z bułka tartą i powiem z czystym sercem, że kasza jest zdecydowanie lepsza. Pomimo tego, że na powierzchni ciasta po wyjęciu z blachy widać drobinki kaszy, to jej skórka jest gładka i lśniąca. Bardzo dobrze się też ją kroi. Na Święta mam zamiar upiec ok 6 różnych bab i każda będzie obsypana kasza manną:) 



Składniki:
  • 40 dag mąki
  • 10 dag kaszy manny
  • 5 dag drożdży
  • 200g cukru + 2 łyżki do rozczynu
  • 1/4 litra mleka
  • 5 żółtek
  • 3/4 kostki masła (rozpuścić)
  • garść kaszy manny do wysypania formy
  • margaryna do wysmarowania formy
  • bakalie do dekoracji
Polewa:
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru

Ciasto drożdżowe robimy przygotowując rozczyn z drożdży rozpuszczonych w dwóch łyżkach cukru, 100 ml mleka i 50g mąki (ma mieć gęstość śmietany). Następnie w dużej głębokiej misce ucieramy żółtka z cukrem. Do powstałej masy dodajemy wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki. Na końcu wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło, oraz kaszę mannę. Zarabiamy i przekładamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ładnie wyrośnie wkładamy do pieca i pieczemy w temp. ok. 180 stopni C ok. 55 min.
Polewa:
Maso i śmietanę podgrzać, ale nie gotować. Dodać cukier, pokruszoną czekoladę i kakao. Podgrzewać do rozpuszczenia sie składników. Wystudzić ciagle mieszając i oblać babkę.
Udekorować fantazyjnie bakaliami.


babka drożdżowa z kasza manną

8 komentarzy:

  1. Super, też muszę jakąś babeczkę upiec, moze nie 6 ale przynajmniej jedną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulinka moje sa na wynos:) W domu zostanie jedna i jedna zjedzona jeszcze na gorąco. Rytuał Wielkiej Soboty:) Polecam babeczkę i zdecydowanie mannę:)

      Usuń
  2. To w końcu się doczekałam tej tajemniczej babki;))Lecę po przepis bo aż ślinotoku dostałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leć leć:) Warto na prawdę warto:)

      Usuń
  3. Kurcze nie mam takiej formy:( ale zapisałam i chyba ją zrobię bo strasznie łatwa jest i nie trzeba myśleć o wyrastaniu bo wyrasta już w formie.Jestem ciekawa co wnosi dodatek tej kaszy i muszę się osobiście przekonać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie szkodzi, ze nie masz takiej formy, upiecz w tradycyjnej ale raczej polecam z kominem, niż bez. Smak będzie taki sam:) Polecam!:)

      Usuń
  4. mniam mniam! i ta lśniąca czekolada:)

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola