Szukaj na blogu

czwartek, 28 marca 2013

Babka z bakaliami i polewą kajmakową

babka z polewa kajmakowa

Jeśli chcecie cieszyć się takim widokiem na Wielkanocnym stole zacznijcie od namoczenia 100 g rodzynek i 50 g suszonych moreli. Zalejcie ok. 5 cm nad powierzchnia owoców wrzątkiem i zostawcie pod przykryciem na całą noc (minimum 4 godziny). Następnie odcedźcie i lekko obsuszcie na wolnym powietrzu, ściereczce, albo ręczniku papierowym. 
I do dzieła:) 



Składniki:
  • 50dag maki
  • 5 dag drożdży
  • 20 dag cukru
  • 1/4 litra mleka
  • 5 żółtek
  • 1/2 kostki masła
  • 1/4 szkl. oleju
  • 10 dag rodzynek zalanych na noc wrzątkiem
  • 5 dag suszonych moreli zalanych razem z rodzynkami wrzątkiem

babka z polewą
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe robimy przez przygotowanie rozczynu z drożdży rozpuszczonych w dwóch łyżkach cukru, 100ml mleka i 50g mąki (ma mieć gęstość śmietany). Następnie w dużej głębokiej misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem do białości. Do powstałej masy dodajemy wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki. Na końcu wlewamy margarynę i olej, oraz dodajemy odcedzone i obsuszone bakalie, chwilę wyrabiamy, wyrównujemy powierzchnię przekładamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i bułką tartą do 3/4 wysokości, nie więcej, odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie wkładamy do pieca i pieczemy w temp. ok. 180 stopni C przez 55 min. Po upieczeniu wyjąć z pieca i jeszcze ciepłą, ale nie gorącą wyjmujemy z formy. Studzimy.

Polewa kajmakowa

Składniki:
  • 2 szklanki mleka + 3 łyżki
  • 2 szklanki cukru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 1 pasek gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki ziaren sezamu

Wykonanie:
Mleko podgrzać w garnku z margaryną, cukrem. Mieszać dokładnie na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Może to potrwać ok. godziny. Dodać kakao, czekoladę i sezam. Gotować jeszcze 15 min. Masa powinna zgęstnieć. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem (3 łyżki) i dodać do masy. Zagotować i zdjąć z ognia. Wystudzić. Polać zimną babkę i udekorować bakaliami.
U mnie: pestki dyni, kandyzowany ananas i papaja, orzechy włoskie, rodzynki.


babka wielkanocna


Ps. babka pieczona była zanim poznałam cudowną właściwość kaszy manny:)

Smacznego:)


19 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziekuję bardzo:) Jest pyszna, polecam:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja tez mam do niego dużą słabość, a ten z sezamem wyszedł obłędnie:)

      Usuń
  3. och, wspaniała! zdecydowanie pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ukrywam, że pochwał zebrała sporo:)

      Usuń
  4. Polewa kajmakowa to jest to, co tygryski lubią najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No, no ślinka cieknie od samego patrzenia, pozdrawiam świątecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Można kawałek? Wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dekoracja baby pierwsza klasa! aż mam ochotę zjeść w tym momencie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze bardzo, można jeść do woli:)

      Usuń
  8. Śliczna baba!...a o jaką właściwość kaszy manny chodzi? u mnie wyskakuje błąd....

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola