Szukaj na blogu

poniedziałek, 25 marca 2013

Chrupiący kotlet schabowy

Kotlet schabowy idealny!
Jak go zrobić, aby był miękki, chrupiący i soczysty, a przy tym pięknie pachniał?


chrupiące schabowe

Jest kilka sposobów, u mnie na blogu już jest jeden, który przypadł Wam do gustu. Każdego dnia przynajmniej kilka osób spogląda na ten przepis... :)  zapraszam TU,
a dziś mam dla Was jeszcze inny sposób, tym razem w marynacie jogurtowej. 


Składniki:
na 8 kotletów

  • 8 plastrów schabu bez kości
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • przyprawy: sól ziołowa, pieprz cytrynowy,rozmaryn, bazylia, kminek wszystkie przyprawy dałam z Prymatu.
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej z pestek winogron do smażenia 
Kilka słów o tym dlaczego przyprawy z Prymatu właśnie.   Lubię sama dodawać różne dodatki do potraw, w mojej magicznej szufladzie jest wiele paczuszek różnej maści proszków, ziół, itp. 
Zwykle kupuję tańsze przyprawy, ale kuszę się na kilka  z firm z tzw. wyższej półki, dlaczego? 
Przede wszystkim dlatego, że kiedy otwieram torebkę po całym mieszkaniu unosi się zapach świeżych, mimo, że suszonych ziół. Po prostu nie są zwietrzałe. Tak więc dania z nich wykonane są o wiele bardziej aromatyczne. Z czystym sercem polecam:)

Mięso rozbijamy na deseczce, najlepiej pod woreczkiem foliowym (wówczas nie pryska). Jogurt mieszamy z jajkami i przyprawami (sól dwie szczypty, pieprz na czubek łyżeczki, reszta po 1/2 łyżeczki) Następnie włożyć do marynaty ubite kotlety i moczyć ok. 1 godziny najlepiej w lodówce. 
po tym czasie wyjąć z lodówki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor  z obu stron. Podawać z ziemniakami, kaszą, albo ryżem i surówkami. 

marynata do mięs


Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. Fajny sposób przygotowania, muszę zrobić u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, bo mięso nabiera innego "wymiaru":)

      Usuń
  2. klasyczny schabowy? zawsze i wszędzie!:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze i wszędzie:) Dokładnie, ja uwielbiam:)

      Usuń
  3. fajny ten pomysł z jogurtem. Już zapisuję.

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola