Przejdź do głównej zawartości

Domowy chrzan z jajkiem


Domowy chrzan


Domowy, ostry albo łagodny jak kto woli...


Nie wyobrażam sobie żadnych Świąt bez tego dodatku. Kiedy na stole jest tyle pysznych wędzonych domowych szynek, boczków, obok musi stać miseczka chrzanu. Tak prawdę mówiąc, to u mnie wszyscy wiedzą, że jak dla mnie mógłby stać tylko chrzan:) 

Sposób wykonania:
Duża porcja
  • 10 jajek
  • 2 słoiczki chrzanu Polonaise ( tylko ten jest dobry jak dla mnie) 
  • majonezu tyle, aby po wymieszaniu chrzan miał gęstość kwaśnej śmietany.
  • sól i pieprz do smaku

Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać.  Zetrzeć na tarce o drobnych wiórkach (oczkach)
Dodać chrzan i pozostałe składniki. Wymieszać. Schłodzić. Podawać do mięs sałatek, czerwonego i białego barszczu.


domowy chrzan


Smacznego:)

Komentarze

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia