Szukaj na blogu

poniedziałek, 18 marca 2013

Domowy pasztet według specjalistki

Domowy pasztet

Moja Mama to specjalistka od wszelkich pasztetów. Nie znam nikogo innego, kto robiłby je z taką wprawą. 
Przyznam szczerze, że nie są one moja specjalnością (wolę słodkie wypieki), ale raz na jakiś czas je robię. 
Nigdy sama, zawsze z Mamcią:)
Zapraszam po przepis.

 
Składniki:
  • 50 dag mięsa z kurczaka
  • 50 dag mięsa wieprzowego
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 4 jajka
  • 2 bułki
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren kolorowego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • bułka tarta do wysypania formy

Wykonanie:
Mięso wieprzowe pokroić, włożyć do garnka dodać cebulę i marchew następnie dodać mięso drobiowe i wszystkie przyprawy. Ugotować rosół ok. 1.5 godziny. Miękkie mięso wyjąć z garnka wystudzić i razem z marchwią i cebulą zmielić w maszynce do mięsa. Wątróbkę usmażyć na patelni i zmielić.
W rosole namoczyć bułki.
Do wystudzonego i zmielonego mięsa dodać jajka i wątróbkę, oraz odciśnięte bułki. Wszystko razem dokładnie wymasować. Skosztować i w razie potrzeby doprawić wedle upodobania.
Dwie keksówki wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Włożyć po równo masy mięsnej i wstawić do pieca nagrzanego do 170 stopni C bez termoobiegu i piec 1 godzinę.
Pasztet wyjąć z foremek dopiero po całkowitym wystudzeniu. Włożyć do lodówki i na następny dzień (nie wcześniej) pokroić na plasterki.




Domowy pasztet



Smacznego:)

7 komentarzy:

  1. Przepis dobry na zbliżające się święta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dobry pasztet to rzeczywiście trzeba umieć zrobić. Nie uważam się za specjalistkę, jeszcze dużo muszę się w tym temacie nauczyć, ale za każdym razem coś poprawiam żeby był coraz lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy jeszcze nie robiłam pasztetu, ale skorzystam z przepisu i zrobię. Zbliżają się święta, więc będzie w sam raz.Trzymajcie kciuki!!! Już robię listę zakupów. Dorota

    OdpowiedzUsuń
  4. Pasztet robię od lat ale troszkę inaczej. Gotuję mięso wieprzowe /łopatka/ bez jarzyn i dodaję trochę podgardla, bo bez niego jest pasztet bardzo suchy; reszta składników taka sama jak u Joli. Wszystko mielę, przyprawiam i dodaję świeżo startą gałkę muszkatołową. I właśnie ona nadaje smak całemu pasztetowi. Jest super smaczny !!!! A jaki zapach w czasie pieczenia???? Nie do opisania.

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola