Szukaj na blogu

niedziela, 24 marca 2013

Faszerowane jajka i sałatka w kieliszku

Propozycja na przystawkę, albo śniadanie, a może i nawet kolację:) 

faszerowane jajka


Tak podane jajka na pewno zostaną zauważone na stole, a goście będą zachwyceni ich elegancja i prostotą samą w sobie.


faszerowane jajka

Potrzebujemy:

  • 5 jajek
  • 50 g czerwonej soczewicy czerwonej
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki zielonego groszku z puszki
  • 2 łyżki marchewki z puszki (kostka)
  • sól i pieprz ziołowy z młynków Prymat

Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Następnie oskubać ze skorupki, przeciąć na pół i wyjąć żółtka. 
Soczewicę ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Odcedzić i wystudzić. Przełożyć do żółtek i zblendować ze śmietaną i musztardą. Doprawić do smaku sola i pieprzem.

Pomidora pokroić w kostkę, połączyć z groszkiem i marchewką. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


jajka faszerowane


10 kieliszków do likieru wypełnić do 3/4 wysokości sałatką, nałożyć białka i przez szpryce wycisnąć masę żółtkowo - soczewicową. Udekorować zieleniną i podawać.


Smacznego:)



2 komentarze:

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola