Szukaj na blogu

piątek, 29 marca 2013

Kotlety z żółtego grochu


Moja propozycja na dzisiejszy obiad, albo kolację. Sycące kotlety z żółtego grochu podane do kapusty kiszonej. Pychota!

 

Składniki:

  • 1 opakowanie żółtego grochu
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól ziołowa i pieprz ziołowy do smaku
Do obtaczania:
  • bułka tarta
Do smażenia:
olej rzepakowy



Wykonanie:


Groch wypłukać i ugotować do miękkości. Wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na rozgrzaną patelnię, wycisnąć do niej czosnek, zeszklić razem na złoty kolor.  Wystudzić i wymieszać z grochem. Dodać przyprawy. Skosztować, w razie potrzeby doprawić. Dodać jajka i wymasować.
Nabierać łyżką na rękę. Toczyć zgrabne wałeczki i obtaczać w bułce tartej. Podgrzać patelnię i rozgrzać na niej olej. Układać kotlety, smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Podawać z surówką z kiszonej kapusty.


Przepis otrzymałam od koleżanki z pracy.


2 komentarze:

  1. no kotletów z grochu to ja nigdy nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam dziś!
    Udoskonaliłam je odrobina mąki ziemniaczanej i tylko jednym jajkiem oraz papryką chilli. podawałam z sosem grzybowym- przepyszne!!!!

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola