Ten przepis podsunęła mi Ewa
Zrobiłam i Wam polecam do zrobienia. Możecie dodać tak jak ja szafran, ale też możecie go nie dawać:)
Możecie dodać kurkumę, czy odrobinę gałki muszkatołowej.
Po prostu zabawić się smakiem:)
Składniki:
- 10 jaj ugotowanych na twardo
- 2 cebule
- 8 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- łyżka pieprzu ziarnistego kolorowego
- dwie szczypty szafranu
- zalewa: 2,5 szklanki wody, 0,5 szklanki octu,
0,5 szklanki cukru, 1 łyżka soli - zagotować
Wykonanie:
Jajka obrać tak, żeby
były całe białka (jeśli jajka będą świeże będzie o to
trudno, nie przeszkadza to niczemu w smaku, natomiast gładkie
wyglądają apetyczniej)
Poukładać jaja i
przyprawy wraz z cebulą w słoiku. Zalać zalewą ciepłą, ale nie
gorącą. Kiedy całkiem wystygnie zakręcić zakrętką i wstawić
do lodówki. Po 5 dniach są gotowe, można przechowywać je do 5
tygodni w lodówce. Najlepszy smak mają po ok. 2 tygodniach.
przymierzam się do tych jajeczek :)
OdpowiedzUsuńSą bardzo smaczne wiec polecam:) Ewcia wie co dobre:)
UsuńSuper;) Cieszę się, że się skusiłaś i mam nadzieję, że Wam zasmakują;) Piękne zdjęcia Joleczka! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia , też zrobiłam :-)
OdpowiedzUsuń