Szukaj na blogu

czwartek, 21 marca 2013

Marynowane jajka

Ten przepis podsunęła mi Ewa


marynowane jajka


Zrobiłam i Wam polecam do zrobienia. Możecie dodać tak jak ja  szafran, ale też możecie go nie dawać:)


Możecie dodać kurkumę, czy odrobinę gałki muszkatołowej. 
Po prostu zabawić się smakiem:)


marynowane jajka


Składniki:
  • 10 jaj ugotowanych na twardo 
  • 2 cebule
  • 8 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • łyżka pieprzu ziarnistego kolorowego
  • dwie szczypty szafranu
  • zalewa: 2,5 szklanki wody, 0,5 szklanki octu, 0,5 szklanki cukru, 1 łyżka soli - zagotować

Wykonanie:
    Jajka obrać tak, żeby były całe białka (jeśli jajka będą świeże będzie o to trudno, nie przeszkadza to niczemu w smaku, natomiast gładkie wyglądają apetyczniej)
    Poukładać jaja i przyprawy wraz z cebulą w słoiku. Zalać zalewą ciepłą, ale nie gorącą. Kiedy całkiem wystygnie zakręcić zakrętką i wstawić do lodówki. Po 5 dniach są gotowe, można przechowywać je do 5 tygodni w lodówce. Najlepszy smak mają po ok. 2 tygodniach.



4 komentarze:

  1. przymierzam się do tych jajeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są bardzo smaczne wiec polecam:) Ewcia wie co dobre:)

      Usuń
  2. Super;) Cieszę się, że się skusiłaś i mam nadzieję, że Wam zasmakują;) Piękne zdjęcia Joleczka! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne zdjęcia , też zrobiłam :-)

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola