Przejdź do głównej zawartości

Marynowane jajka

Ten przepis podsunęła mi Ewa


marynowane jajka


Zrobiłam i Wam polecam do zrobienia. Możecie dodać tak jak ja  szafran, ale też możecie go nie dawać:)


Możecie dodać kurkumę, czy odrobinę gałki muszkatołowej. 
Po prostu zabawić się smakiem:)


marynowane jajka


Składniki:
  • 10 jaj ugotowanych na twardo 
  • 2 cebule
  • 8 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • łyżka pieprzu ziarnistego kolorowego
  • dwie szczypty szafranu
  • zalewa: 2,5 szklanki wody, 0,5 szklanki octu, 0,5 szklanki cukru, 1 łyżka soli - zagotować

Wykonanie:
    Jajka obrać tak, żeby były całe białka (jeśli jajka będą świeże będzie o to trudno, nie przeszkadza to niczemu w smaku, natomiast gładkie wyglądają apetyczniej)
    Poukładać jaja i przyprawy wraz z cebulą w słoiku. Zalać zalewą ciepłą, ale nie gorącą. Kiedy całkiem wystygnie zakręcić zakrętką i wstawić do lodówki. Po 5 dniach są gotowe, można przechowywać je do 5 tygodni w lodówce. Najlepszy smak mają po ok. 2 tygodniach.



Komentarze

  1. przymierzam się do tych jajeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są bardzo smaczne wiec polecam:) Ewcia wie co dobre:)

      Usuń
  2. Super;) Cieszę się, że się skusiłaś i mam nadzieję, że Wam zasmakują;) Piękne zdjęcia Joleczka! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne zdjęcia , też zrobiłam :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia