Szukaj na blogu

piątek, 15 marca 2013

Pierogi z zielonej soczewicy





  Składniki:
  • ciasto na pierogi ( z połowy porcji)
  • 200g zielonej soczewicy
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Soczewicę wypłukać i ugotować do miękkości. Część zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Resztę zostawić ( odłożyć 2 łyżki) i połączyć ze zmieloną soczewicą, pokrojoną i usmażoną cebulką. Dodać przyprawy i wymieszać. Jeśli potrzeba można dosolić i dopieprzyć. Pierożki im pikantniejsze tym lepsze. Nakładać farsz na krążki ciasta pierogowego. Zlepiać brzegi. Zagotować wodę w garnku. Osolić i wrzucać pierogi. Gotować do 2-3 min od wypłynięcia na wierzch.Podawać gorące okraszone zielona soczewicą przesmażoną na patelni.


Smacznego:) 

1 komentarz:

  1. Witam , dodaję jeszcze do soczewicy pieczarki, cebulkę i wszystko przesmażam, reszta jak u Pani, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola