Szukaj na blogu

czwartek, 7 marca 2013

Rolada omletowa

omlet

Lubicie robić omlety? 
Ja nie szczególnie, bo zazwyczaj palę masło;) Mój mąż jest w tym lepszy:)
Ale jedna znajoma podsunęła mi myśl na taka oto roladkę, która według mnie w smaku bardzo przypomina omlet:) 
Delikatna, mięciutka, wilgotna rolada omletowa. 




rolada omletowa

Składniki:
  • 6 jaj
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na jabłka:
  • 6 dużych jabłek
  • 6 łyżek brązowego cukru
  

rolada omletowa

Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać na niej cukier, tak aby był na całej powierzchni. Na cukrze ułożyć surowe jabłka. 


rolada biszkoptowa


Z białek ubić pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, następnie make z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na jabłka i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec ok. 40 min.

Ścierkę wielkości blachy namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć. Rozłożyć na blacie stołu. Wyjąć upieczoną gorącą roladę z piekarnika rozłożyć na ścierce papierem do wierzchu. Zdjąć delikatnie papier uważając, aby nie uszkodzić rolady. Za pomocą ścierki zwijać roladę. Zawinąć rulon w tą samą ścierkę i odłożyć na chwilę do ostygnięcia
Roladę można spożywać na zimno i na ciepło.
Ciepła rolada smakuje jak omlet z owocami.   

Posypcie cukrem pudrem i udekorujcie listkami mięty:) 


rolada


Smacznego:)

28 komentarzy:

  1. O, pyszna. Z jabłuszkami. :) Uwielbiam omlety biszkoptowe, więc na pewno by mi smakowała. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, ze na pewno, jest tak delikatna, ze rozpływa sie w ustach:)

      Usuń
  2. mmm...uwielbiam rolady, i niebem skusze się na Twoją :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z całego serca polecam, bo jest wysmienita:)

      Usuń
  3. Rewelacyjny pomysł. Proste i wykwintne. Wygląda naprawdę świetnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wykonanie jest banalnie proste, polecam zarówno na sniadanie jak i na przyjęcie po wystudzeniu tez była pyszna:)

      Usuń
  4. o matulu! toż to sama rozkosz! już zapisuję. Dzięki!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę Ago:) Miło mi, koniecznie powiedz, czy wyszła:)

      Usuń
  5. Aż mnie naszła ochota na taką pyszną roladę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie czekam na Twoje wykonanie Mariko:)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Dziękuje, aczkolwiek nie jest mój:) Monice należą sie podziekowania. Ale ja słuchałam przepisu z otwartymi ustami, czekałam tylko na okazję do wykonania:)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Owszem, puchate, słodkie i rozpływa sie w ustach:)

      Usuń
  8. Wspaniała! Taka prosta w wykonaniu a wygląda naprawdę dostojnie! Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznie Ewuś, a nastepna będzie troszke inna:)

      Usuń
  9. Osobiście nie lubię omletów, ale twój wygląda smakowicie, mama by była zachwycona takim omletem z jabłkami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i szczerze polecam, ja sama nie za bardzo lubie robić omlety, poza tym, aby z takiej ilości jajek wyszeł by na patelni mniejszy, i zupełnie inny:) ten jest rewelacyjny, Prawdziwa nazwa to rolada, ale mi smakiem własnie przypomina omlet stąd u mnie rolada omletowa:)

      Usuń
  10. Widać, że taka pulchniutka, mięciutka, po prostu musi rozpływać się w ustach :) ależ się rozmarzyłam, został jeszcze jakiś kawałeczek?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, nie ma ani okruszka, ale w niedzielę bedzie nowa:)

      Usuń
  11. wyglada cudnie sama robię podobna ztym że na blaszke ścieram margaryne a na niej układam jabłka w krążki pokrojone i posypuję cynamonem i wylewam biszkopt. Marysia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A potem ją zwijasz? Ciekawa jestem sposobu wykonania:) Podeślij przepis:)

      Usuń
  12. tak reszte robie tak samo marysia

    OdpowiedzUsuń
  13. zwijam a jabłka układam jak dahuwka aby ciasta nie mieszalo sie z jabłkami znam to ciast juz ok 20 lat i robie go z pamięci na mniejszą blaszke daje3/4 szkl.cukru 3/4 szkl mąki 3 jaja 1 łyzeczke proszku przepraszam za moje pismo jestem na bakier z komuterem marysia

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola