Szukaj na blogu

poniedziałek, 4 marca 2013

Tort z czerwonej fasoli

tort fasolowy


Pierwsze ciasto z fasoli jakie wykonałam, ale...
poszłam w kolejny stopień trudności i zrobiłam tort fasolowy z masą czekoladową. 



Dużo słyszałam o takim cieście, ale wszystkie jakie widziałam były ciemne jak ciasto kakaowe, czekoladowe... hmm
Mój torcik ma środek lekko fioletowy;)  Tym razem nie dodałam do niego żadnego barwnika. Kolor powstał dzięki fasoli czerwonej . Owy tort nie zawiera mąki pszennej, więc śmiało mogą go spożywać alergicy.



tort fasolowy


 Składniki:

na biszkopty:
  • 300 g fasoli czerwonej
  • 12 wiejskich jaj(rozdzielonych)
  • 300g cukru
  • 5 dag bułki tartej

tort fasolowy


Fasolę wypłukać, zalać wodą i zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia odlać wodę i ugotować fasolę do miękkości. Odcedzić i wystudzić. Przetrzeć przez gęste sito, albo tak jak ja to zrobiłam zmielić w maszynce do mielenia mięsa na drobnych oczkach.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Z białek ubić pianę ze szczyptą soli. Do utartych żółtek dodać fasolę i pianę. Delikatnie wymieszać i rozdzielić na trzy tortownice o średnicy 22 cm. Można upiec w dwóch, rozdzielając jedna część do jednej, a dwie do drugiej.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 min. Wystudzić. Jeśli piekliśmy w dwóch tortownicach wyższy krążek przeciąć na dwa. 


tort fasolowy


Masa czekoladowa:

  • 1/2 l mleka
  • 1 kostka masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 czekolada gorzka 90% kakao
  • 2 budynie wanilinowe
Połowę mleka zagotować, w pozostałej części rozprowadzić budyń i cukier. Wlać do mleka i ugotować gęsty budyń. 
Masło utrzeć na pulchną masę, dodać po łyżce zimny budyń i utrzeć na puch.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Zimną wlać do masy i zamieszać do połączenia składników. 

tort fasolowy


Poncz:
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1 torebka mocnej herbaty
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kieliszek wódki


Herbatę zaparzyć wrzątkiem, osłodzić. Po całkowitym wystudzeniu dodać wódkę.  Każdy krążek ciasta nasączyć i przekładać masą. Resztą masy obłożyć wierzch i boki tortu. Dodatkowo można ozdobić czekoladą :)





tort fasolowy


Smacznego:)))

29 komentarzy:

  1. Super wygląda. Lubię ciasta z fasoli. A ta czekoladowa ozdoba jest wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  2. niesamowita dekoracja... gratuluję zdolności

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, ciesze się, ze się podoba:)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. może arcydzieło to za dużo powiedziane, ale robi efekt:) Dziękuje za miły komentarz:)

      Usuń
  6. mistrzostwo świata!
    zachwyciłaś mnie tym tortem:)
    pozdrawiam Cię serdecznie i wiosennie:D!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przecudowny :))) Dekoracja piękna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pomysł i dekoracja super!
    Mam skojarzenie, że czekoladę wylałaś na folię bombelkową i tak powstało to cudo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Dekoracja prosta, aczkolwiek wymaga trochę wprawy:) Pozdrawiam i dziękuję za komentarz:)

      Usuń
  9. Piękny! Taki elegancki i ta obręcz z czekolady... Joleczka - zazdroszczę talentu, oj zazdroszczę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za ciepły komentarz Ewuś:)

      Usuń
  10. ślicznie wygląda:) rewelacyjna dekoracja:)

    OdpowiedzUsuń
  11. tego jeszcze nie grali, heehe, super wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdzieś tam grali, ale nie jako obręcz do tortu:)

      Usuń
  12. Bardzo wystawny tort! A ta dekoracja z czekolady wygląda nadaje mu całego uroku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi:) Pozdrawiam i dziekuję:)

      Usuń
  13. Fascynujący przepis :)
    A dekoracja cudna!

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola