Szukaj na blogu

wtorek, 30 kwietnia 2013

Ciasteczka z mąki ryżowej

Kto robił?
Kto jadł?
Ten wie, jakie to pyszne!
Ciasteczka ryżowe, to wspaniałe delicje:)


ciasteczka z mąki ryżowej




Tak niewiele potrzeba aby je zrobić.... :)





ciasteczka z mąki ryżowej


Składniki na ok 50 szt.

  • 16 łyżek mąki ryżowej
  • 6 żółtek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 kostka masła 
 Wszystkie składniki o temperaturze pokojowej połączyć na gładką masę zaczynając od utarcia masła z cukrem, następnie żółtka i mąka ryżowa. Ma powstać masa nadająca się do wyciskania prze z rękaw cukierniczy.


ciasteczka z mąki ryżowej

Trzy blaszki wielkości piekarnika wyłożyć papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C i piec wyciśnięte przez szprycę  ciasteczka przez 20-30 min na jasno złoty kolor. Na każde z nich przed pieczeniem można położyć żurawinę, albo rodzynkę, nie polecam fiołków bo podczas pieczenia się spalą, lepiej przystroić nimi już upieczone ciasteczka:) 


ciasteczka z mąki ryżowej


Smacznego:)

19 komentarzy:

  1. Nie przypominam sobie, żebym kiedyś takie jadła.. A wyglądają po prostu cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jadłam, nie robiłam i aż mnie skręca, żałuję, że nie znam tego smaku;)

    OdpowiedzUsuń
  3. sliczne :]
    jadłam takie podobne, ale na kaszy mannej :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam z tego przepisu, ale ogólnie ciastka z mąki ryżowej (dokładnie takie jak na fotce) są super i bardzo polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. czy mąkę ryżową można zrobić z ryżu mieląc go?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem tak, moja maka jest z ryżu poddanego prasowaniu na płatki ryżowe, to taki tak zwany odpad, ale bardzo czysty, więc myślę, że jeśli zmielisz, np. w termomiksie, to powinno być ok. Tam moja nie była idealnie gładka, ale przesiałam przez sito i ciasteczka wyszły wyśmienite :) Nie zaszkodzi spróbować :)

      Usuń
    2. tak właśnie myślałam, mamakurat thermomix i wszystko w min mielę :) a czy z mąką gryczaną jest podobnie? można zmielić kaszę? bo szczerze mówiąc nie spotkałam tak różnych mąk a jest dużo przepisów które chciałabym wypróbować z użyciem innej mąki niź pszenna

      Usuń
    3. Oczywiście, że można mielić kaszę. Jak masz termomiks, to możesz próbować, zwykłe blendery nie są w stanie zrobić tak gładkiego proszku. Próbuj i testuj :) I oczywiście daj znać co wyszło:)

      Usuń
  6. ale fajniusie! takie bardzo babciowe, czyli dla mnie :) Chętnie skorzystam z przepisiku

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam strukturę mąki ryżowej! I Pani ciasteczka także :D

    OdpowiedzUsuń
  8. http://www.iv.pl/images/71650420206871117697.jpg

    cos chyba nie gra w tym przepisie .....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest prawidłowy, wielokrotnie robiłam z niego ciasteczka i zawsze wychodziły idealnie.

      Usuń
    2. Czy mogłabym prosić ilość mąki w gramach? Pierwsi tura pieczenia miała za mało mąki chyba i masło wytapiało się bokami - no i przypaliłam lekko. Do kolejnej dodałam więcej mąki i chyba za dużo bo są przesadnie kruche. Nie lubię przepisów na łyżki, bo łyżki i czubki bywają różne

      Usuń
  9. Od dawna przymierzam się do takich ciastek, bo mam mnóstwo mąki ryżowej. Twój przepis mnie zachęcił i chyba z niego skorzystam :) Zapisuję go sobie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam. Zaciekawił mnie powyższy przepis. Prosiłbym o doprecyzowanie w kwestii proporcji. O jak dużej kostce masła jest mowa 200- czy 250 g? Kiedyś znany francuski cukiernia powiedział że gotowanie to eksperyment a cukiernictwo to apteka i proporcje są bardzo ważne więc chcą osiągnąć efekt jak ma zdjęciu potrzebuje odrobiny precyzji... Pozdrawiam i czekam na odpowiedź ;-)Paweł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panie Pawle w Polsce mamy od lat kostkę masła 200g i o takiej myślałam :) Chociaż .... nie, ostatnio są nawet 170 g, ale 250 to ma tylko margaryna, a tej nie polecam :)

      Usuń
  11. Pani Jolu, nie pierwszy raz piękę i nie pierwszy raz kupuje masło dlatego też...Co do wielkości kostki tego tłuszczu proszę sprawdzić np. masło Jana lub masło z Kościana. Tak to jest ze całe życie się uczymy.Niemniej dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  12. Tu gdzie mieszkam króluje Mlekowita 200g i Trzebownisko 200g :) Ale co do gramatur w cukiernictwie to akurat się zgodzę. Waga aptekarska czasem jest niezbędna :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola