Kto robił?
Kto jadł?
Ten wie, jakie to pyszne!
Ciasteczka ryżowe, to wspaniałe delicje:)
Tak niewiele potrzeba aby je zrobić.... :)
Składniki na ok 50 szt.
Trzy blaszki wielkości piekarnika wyłożyć papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C i piec wyciśnięte przez szprycę ciasteczka przez 20-30 min na jasno złoty kolor. Na każde z nich przed pieczeniem można położyć żurawinę, albo rodzynkę, nie polecam fiołków bo podczas pieczenia się spalą, lepiej przystroić nimi już upieczone ciasteczka:)
Kto jadł?
Ten wie, jakie to pyszne!
Ciasteczka ryżowe, to wspaniałe delicje:)
Tak niewiele potrzeba aby je zrobić.... :)
Składniki na ok 50 szt.
- 16 łyżek mąki ryżowej
- 6 żółtek
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 kostka masła
Trzy blaszki wielkości piekarnika wyłożyć papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C i piec wyciśnięte przez szprycę ciasteczka przez 20-30 min na jasno złoty kolor. Na każde z nich przed pieczeniem można położyć żurawinę, albo rodzynkę, nie polecam fiołków bo podczas pieczenia się spalą, lepiej przystroić nimi już upieczone ciasteczka:)
Smacznego:)
Nie przypominam sobie, żebym kiedyś takie jadła.. A wyglądają po prostu cudownie!
OdpowiedzUsuńnie jadłam, nie robiłam i aż mnie skręca, żałuję, że nie znam tego smaku;)
OdpowiedzUsuńsliczne :]
OdpowiedzUsuńjadłam takie podobne, ale na kaszy mannej :]
Nie jadłam z tego przepisu, ale ogólnie ciastka z mąki ryżowej (dokładnie takie jak na fotce) są super i bardzo polecam ;)
OdpowiedzUsuńczy mąkę ryżową można zrobić z ryżu mieląc go?
OdpowiedzUsuńPowiem tak, moja maka jest z ryżu poddanego prasowaniu na płatki ryżowe, to taki tak zwany odpad, ale bardzo czysty, więc myślę, że jeśli zmielisz, np. w termomiksie, to powinno być ok. Tam moja nie była idealnie gładka, ale przesiałam przez sito i ciasteczka wyszły wyśmienite :) Nie zaszkodzi spróbować :)
Usuńtak właśnie myślałam, mamakurat thermomix i wszystko w min mielę :) a czy z mąką gryczaną jest podobnie? można zmielić kaszę? bo szczerze mówiąc nie spotkałam tak różnych mąk a jest dużo przepisów które chciałabym wypróbować z użyciem innej mąki niź pszenna
UsuńOczywiście, że można mielić kaszę. Jak masz termomiks, to możesz próbować, zwykłe blendery nie są w stanie zrobić tak gładkiego proszku. Próbuj i testuj :) I oczywiście daj znać co wyszło:)
Usuńale fajniusie! takie bardzo babciowe, czyli dla mnie :) Chętnie skorzystam z przepisiku
OdpowiedzUsuńCieszę sie Aguś :)
UsuńUwielbiam strukturę mąki ryżowej! I Pani ciasteczka także :D
OdpowiedzUsuńhttp://www.iv.pl/images/71650420206871117697.jpg
OdpowiedzUsuńcos chyba nie gra w tym przepisie .....
Przepis jest prawidłowy, wielokrotnie robiłam z niego ciasteczka i zawsze wychodziły idealnie.
UsuńCzy mogłabym prosić ilość mąki w gramach? Pierwsi tura pieczenia miała za mało mąki chyba i masło wytapiało się bokami - no i przypaliłam lekko. Do kolejnej dodałam więcej mąki i chyba za dużo bo są przesadnie kruche. Nie lubię przepisów na łyżki, bo łyżki i czubki bywają różne
UsuńOd dawna przymierzam się do takich ciastek, bo mam mnóstwo mąki ryżowej. Twój przepis mnie zachęcił i chyba z niego skorzystam :) Zapisuję go sobie.
OdpowiedzUsuńWitam. Zaciekawił mnie powyższy przepis. Prosiłbym o doprecyzowanie w kwestii proporcji. O jak dużej kostce masła jest mowa 200- czy 250 g? Kiedyś znany francuski cukiernia powiedział że gotowanie to eksperyment a cukiernictwo to apteka i proporcje są bardzo ważne więc chcą osiągnąć efekt jak ma zdjęciu potrzebuje odrobiny precyzji... Pozdrawiam i czekam na odpowiedź ;-)Paweł
OdpowiedzUsuńPanie Pawle w Polsce mamy od lat kostkę masła 200g i o takiej myślałam :) Chociaż .... nie, ostatnio są nawet 170 g, ale 250 to ma tylko margaryna, a tej nie polecam :)
UsuńPani Jolu, nie pierwszy raz piękę i nie pierwszy raz kupuje masło dlatego też...Co do wielkości kostki tego tłuszczu proszę sprawdzić np. masło Jana lub masło z Kościana. Tak to jest ze całe życie się uczymy.Niemniej dziękuję za odpowiedź
OdpowiedzUsuńTu gdzie mieszkam króluje Mlekowita 200g i Trzebownisko 200g :) Ale co do gramatur w cukiernictwie to akurat się zgodzę. Waga aptekarska czasem jest niezbędna :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńA ja polecam dodać łyżeczkę proszku matcha... Mamy cud miód ciasteczka rodem z Japonii. Niemal niczym się nie różnią. Byłam jadłam .. robiłam sama... Polecam
OdpowiedzUsuń