Szukaj na blogu

wtorek, 16 kwietnia 2013

Ciasteczkowe lizaczki

cake pops

Od dawna chodziły mi po głowie:)
W końcu nadszedł czas na wykonanie. W pierwszym zamyśle z cista babkowego jakie zostało mi po Świętach miałam zrobić bajaderki, ale bajaderki już były nie tak dawno, a ciasteczkowych lizaków nigdy u mnie nie było:) 


Inspiracją dla mnie były pięknie wyglądające lizaki - cake pops Dorotki z  Moich Wypieków,
wyglądem urzekające, środek tez pewnie pyszny, ale ja zrobiłam swój środeczek, o smaku pomarańczowym:)

Z podanej porcji wyszło mi 40 sztuk lizaczków! Sporo? nieee;) Pierwsze dziesięć znikło w tempie błyskawicznym tuz po powstaniu, a kolejne 25 córa zabrała do szkoły:) Reszta ... powiem tylko, ze zjadły je kobiety, niektóre na diecie:)

cake pops

Składniki:

  • 400g mielonego ciasta babkowego 
  • 2 łyżki brązowego cukru Diamant
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyzki kakao
  • 150 ml. śmietanki 30%
  • 1 olejek pomarańczowy

 Dekoracja:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki oleju
  • dowolne posypki cukrowe 
Patyczki do lizaków lub w tańszej wersji patyczki do szaszłyków. ( ja właśnie ich użyłam)
Kawałek twardego, ale grubego styropianu.
Kokardki do ozdoby

cake pops

Wykonanie:

Ciasto babkowe powinno być suche jak sucharek. nalezy go zmielić, albo rozdrobnić wałkiem do ciasta. im drobniej tym lepiej. Najlepsza jest konsydtencja bułki tartej.

Margarynę rozpuścić z cukrem i śmietanką. podgrzać wszystko, ale nie zagotować dodać kakao. Wymieszać i lekko przestudzić.  do jeszcze ciepłej masy dodawać proszek babkowy i mieszać na gęstą kleistą masę. Następnie dodać olejek, wymieszać, zbić w kulę. Włożyć do zamrażarki na ok. 20 min.

W tym czasie rozpuścić obie czekolady razem w kąpieli wodnej, dodać olej i wymieszać na jednolitą masę. 

Wyjąć ciasto z zamrażarki podzielić na 40 części, najlepiej urywając i tocząc kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Kuleczki układać na dużym talerzu. Włożyć do lodówki na 20-30 min. Następnie wyjąć i w każdą wbić patyczek zanurzony w czekoladzie. tak mniej wiecej  do połowy kuleczki w przypadku patyczków do szaszłyków ostrym końcem do dołu. 

cake pops

Znów włożyć do lodówki na 20 min. Wyjąć i maczać w płynnej czekoladzie. Następnie obsypywać nad talerzykiem posypkami.
Wbijać lizaczki w styropian i włożyć do lodówki na 20 min, w celu stwardnienia czekolady.
Wiązać kokardki i serwować.

12 komentarzy:

  1. Wyglądają super. Jeszcze nie robiłam nigdy cake popsów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie koniecznie musisz spróbować:) Nie są wale trudne, a cieszą oko:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Mi też bardzo się podobają:)

      Usuń
  3. cudne,piekne,zdjecia idealne.

    OdpowiedzUsuń
  4. mnie też cakepopsy zachęcają od dawna.. ;)
    musze kiedyś zrobić, bo Twoje wyglądają cudnie.
    Mam pytanko, czy babkę jakoś specjalnie suszyłaś przed zmieleniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruszę lub kroję na kromki. Kładę na blaszce przykrywam ściereczką i stawiam koło grzejnika, a teraz w lecie na wolnym powietrzu, ale pod ścierką. kiedy będzie się sucha mielę w maszynce do mięsa:) Powodzenia:)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola