Przejdź do głównej zawartości

Eklerka błyskawiczna

Eklerki

Ostatnio proponowałam Wam błyskawiczną kremówkę, która bardzo Wam się podobała:)  dziś równie błyskawiczne eklerki.
Ciasto jakie zostało z przygotowania kremówki upiekłam razem z ciastem na kremówki, sposób pieczenia możecie zobaczyć TU 

 

Eklerki


Przełożyłam ją, a właściwie je, bo tych pasków było cztery, więc w sam raz na dwie potężne eklerki. Każdą z nich pokroiłam na cztery porcje, więc było tego sporo:)

Krem:

  • 1 śmietana 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka agrestowa
  • 2 szt. trufli orzechowych (może być czekolada)

eklerki

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku i wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem dodać wystudzoną galaretkę i ubijać przez chwilę. Przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówka rozetki i przełożyć dwa paski. Na wierzchu również wycisnąć masę. Zetrzeć na tarce trufle i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Wyjąć i przekroić na cztery porcje. Tak samo postąpić z druga porcją ciasta.




eklerki



Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia