Szukaj na blogu

piątek, 19 kwietnia 2013

Pasztet z ryżu






Składniki:
  • 20 dag mięsa wieprzowego
  • 1/3 szklanki ugotowanego ryżu
  • 3/4 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 jajka
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren kolorowego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do wysypania formy
 
 
Mięso wieprzowe pokroić, włożyć do garnka dodać  wszystkie przyprawy. Ugotować ok. 1 godzinę. Miękkie mięso wyjąć z garnka wystudzić i razem z ryżem i soczewicą zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonego farszu dodać jajka i przesmażoną na złoty kolor cebulkę, oraz dwie łyżki bułki tartej. Wszystko razem dokładnie wymasować. Skosztować i w razie potrzeby doprawić wedle upodobania szczególnie tymiankiem.  Dwie keksówki wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Włożyć po równo masy mięsno ryżowej i wstawić do pieca nagrzanego do 170 stopni C bez termoobiegu i piec 1 godzinę. Pasztet wyjąć z foremek dopiero po całkowitym wystudzeniu. Włożyć do lodówki i na następny dzień (nie wcześniej) pokroić na plasterki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola