Przejdź do głównej zawartości

Pavlova - nie ma się co bać:)

Przymierzałam się do tego tortu już kilka razy, ale trochę mnie przerażał.
Okazuje się, że jest bardzo prosty w wykonaniu, ale jest kilka zasad, których trzeba się trzymać.

Pwvlova


No właśnie, zasady:)



Składniki:

  • 6 białek
  • 300g cukru pudru (nie można zamienić na zwykły)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Teraz dokładnie według poniższego przepisu, punkt po punkcie, a wyjdzie bez obaw:)

Przygotować blachę do pieczenia (dużą z piekarnika) położyć na niej papier do pieczenia i narysować okrąg o średnicy 26 cm.

1. Białka ubić na sztywno.
2. Ubijając już pod koniec dodawać po łyżce cukru pudru.
3. Nadal ubijając dodać mąkę i sok z cytryny.

Pwvlova

Przygotowaną pianę przełożyć na papier w średnicy koła, ale w jego wnętrzu pozostawiając wolne miejsce po dwa centymetry na całym obwodzie. Ciasto wyrównać łyżką ku górze, ale na czubku robiąc wgłębienie na ok. 5 cm do dołu. Wstawić do nagrzanego do temp. 150  stopni C piekarnika i piec ok. 1 i 1/2 godziny. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić tak do wystygnięcia. 

Wówczas beza nie "siądzie" Moja siadła, bo kiedy ją robiłam suszyłam fiołki i potrzebowałam piekarnika, ale i tak wyszła cudnie i smacznie:)

Krem:
  • 300 ml. śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru Diamant

  • truskawki, jagody, fiołki do przybrania
  • rozpuszczona czekolada do dekoracji
Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać puder. Przełożyć pianę na zupełnie zimną Pavlova i udekorować owocami i czekoladą, nie zapominając o kwiatach (choć bez nich smakuje równie pysznie):)


Pwvlova

 Inspiracja: Kinga

Smacznego:)))

Komentarze

  1. ależ boski torcik ci wszedł:D cudo
    i racja, nie ma się czego bać;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż brakuje słów! Przepiękna!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie wygląda :) i racja nie taka straszna jest, a jak raz nie wyjdzie trzeba próbować dalej - dla takiego smaku warto! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uważam, że to najlepsze ciasto świata!!!!!Twoje wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam bezy i nie uważam ich za trudne, ale trochę tak jak ciasto drożdżowe - potrzebują czasu i uwagi :) Twój tort wygląda niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję Antenko, Mariko, Sylvio, Magdo, Gin:) Bardzo sie cieszę, że przypadła Wam do gustu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, piękne ciasto. Czy środek bezy powinien być suchy czy wilgotny?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia