Przymierzałam się do tego tortu już kilka razy, ale trochę mnie przerażał.
Okazuje się, że jest bardzo prosty w wykonaniu, ale jest kilka zasad, których trzeba się trzymać.
No właśnie, zasady:)
Składniki:
Teraz dokładnie według poniższego przepisu, punkt po punkcie, a wyjdzie bez obaw:)
Przygotować blachę do pieczenia (dużą z piekarnika) położyć na niej papier do pieczenia i narysować okrąg o średnicy 26 cm.
1. Białka ubić na sztywno.
2. Ubijając już pod koniec dodawać po łyżce cukru pudru.
3. Nadal ubijając dodać mąkę i sok z cytryny.
Krem:
Inspiracja: Kinga
Okazuje się, że jest bardzo prosty w wykonaniu, ale jest kilka zasad, których trzeba się trzymać.
No właśnie, zasady:)
Składniki:
- 6 białek
- 300g cukru pudru (nie można zamienić na zwykły)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Teraz dokładnie według poniższego przepisu, punkt po punkcie, a wyjdzie bez obaw:)
Przygotować blachę do pieczenia (dużą z piekarnika) położyć na niej papier do pieczenia i narysować okrąg o średnicy 26 cm.
1. Białka ubić na sztywno.
2. Ubijając już pod koniec dodawać po łyżce cukru pudru.
3. Nadal ubijając dodać mąkę i sok z cytryny.
Przygotowaną pianę przełożyć na papier w średnicy koła, ale w jego wnętrzu pozostawiając wolne miejsce po dwa centymetry na całym obwodzie. Ciasto wyrównać łyżką ku górze, ale na czubku robiąc wgłębienie na ok. 5 cm do dołu. Wstawić do nagrzanego do temp. 150 stopni C piekarnika i piec ok. 1 i 1/2 godziny. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić tak do wystygnięcia.
Wówczas beza nie "siądzie" Moja siadła, bo kiedy ją robiłam suszyłam fiołki i potrzebowałam piekarnika, ale i tak wyszła cudnie i smacznie:)
Krem:
- 300 ml. śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru Diamant
- truskawki, jagody, fiołki do przybrania
- rozpuszczona czekolada do dekoracji
Inspiracja: Kinga
Smacznego:)))
ależ boski torcik ci wszedł:D cudo
OdpowiedzUsuńi racja, nie ma się czego bać;)
Aż brakuje słów! Przepiękna!!!!!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda :) i racja nie taka straszna jest, a jak raz nie wyjdzie trzeba próbować dalej - dla takiego smaku warto! :)
OdpowiedzUsuńUważam, że to najlepsze ciasto świata!!!!!Twoje wygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam bezy i nie uważam ich za trudne, ale trochę tak jak ciasto drożdżowe - potrzebują czasu i uwagi :) Twój tort wygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Antenko, Mariko, Sylvio, Magdo, Gin:) Bardzo sie cieszę, że przypadła Wam do gustu:)
OdpowiedzUsuńWitam, piękne ciasto. Czy środek bezy powinien być suchy czy wilgotny?
OdpowiedzUsuń