Ten torcik powstał przez przypadek.
Biszkopt jaki piekłam miał być czerwony, ale zamiast użyć barwnika truskawkowego użyłam wiśniowego i powstał taki oto lekko różowy biszkopt. Ponieważ miał być bazą do tortu dla młodego mężczyzny od razu zrezygnowałam z tego koloru i upiekłam czekoladowe biszkopty, a ten różowy leżał i patrzył na mnie z kącika:) Pomyślałam, że jeszcze nie robiłam pawlowej, i postanowiłam połączyć te dwa cista biszkopt i pawlową. Powstało pytanie z czym? Na szczęście w zamrażarce miałam jeszcze jagody i tak powstała koncepcja, a wykonanie poznacie poniżej:)
Składniki tortownica o średnicy 30 cm
Biszkopt:
- 6 jaj
- 6 łyżek mąki
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego ( domowa robota!:))
- 2.5 g czerwonego barwnika
Przygotować biszkopt przez ubicie białek na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodać cukier i cukier waniliowy, następnie dodawać żółtka (po jednym) i mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę biszkoptową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 40 min.Po upieczeniu wystudzić
Masa:
- 1 kostka masła
- 1/2 l. jagód (mrożone należy wcześniej lekko rozmrozić i odcedzić sok).
- 4 łyżki cukru
- 1 szczypta kwasku cytrynowego
Masło utrzeć na puszysta masę z cukrem. Stopniowo dodawać po łyżce jagód i miksować, uważając, aby masa się nie zważyła.
- 1 i 1/2 filiżanki białek
- 3 filiżanki cukru
- 2.5 g. czerwonego barwnika ( ten sam co do biszkoptu)
Białka ubić z cukrem na bardzo sztywna masę. Przełożyć na papier do pieczenia z narysowanym okręgiem o średnicy tortownicy. Pianę należy nałożyć do dwóch centymetrów mniejszą w okręgu niż narysowane koło. Suszyć w piecu nagrzanym do 110 stopni C przez 1 1/2 godziny.
Polewa:
1 szklanka jagód mrożonych zagotować z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej i łyżką cukru. Dokładnie wymieszać. Polać na bezę.
Przełożenie:
Biszkopt, masa jagodowa, piana z bezą, polewa jagodowa.
Smacznego:)
Przez przypadek powstają często najlepsze dania!
OdpowiedzUsuńAż ocieka! Przepysznie wygląda !
OdpowiedzUsuńNo, no! Uwielbiam takie pyszności!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe ciacho, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńwspaniały taki torcik :)
OdpowiedzUsuń