Spód kruchy:
- 20 dag mąki pszennej
- 10 dag masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
Spód:
Wszystkie składniki wyrobić. Zbić w kulę
i włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć rozłożyć na tortownicy o
średnicy 22 cm. i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15
min. Wcześniej nakłuć widelcem. Ser:
- 1/2 kg sera z wiaderka
- 5 jaj
- 1 laska wanilii
- 20 dag cukru pudru trzcinowego Diamant ( może być zwykły puder)
- 100g masła
- 4 łyżki kaszy manny
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- olejek pomarańczowy
- szczypta soli
W czasie podpiekania przygotować ser.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem pudrem,
stopniowo dodawać żółtka, następnie ziarenka z jednej laski wanilii i
otartą skórkę pomarańczową i olejek. Delikatnie mieszając dodawać po
łyżce sera, kaszy manny i piany z białek, aż do wyczerpania składników.
Wyjąć tortownicę z piekarnika i wlać ser.Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec jeszcze 50 minut. Wystudzić
Lukier:
- 1 białko
- sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżki cukru pudru zwykłego
Sok zagotować.
Białko utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać gorący sok z pomarańczy.
Miksować do uzyskania białej gęstej konsystencji.
Polać nim sernik.
Smacznego:)))
Ps. wyskrobanej laski wanilii nie wyrzucamy, a umieszczamy w słoiku i zasypujemy 1/4 kg cukru.
Serniczek dekorujemy wiosennymi kwiatami jadalnymi:)
jaki piękny, majowy!
OdpowiedzUsuńTak kwiatki u mamusi pięknie rosna więc korzystam:)
UsuńWygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Olu, był wspaniały:)
UsuńŁał, dekoracja mnie powaliła - cudo! A sernik musiał być pyszny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńJolu, przepiękny sernik! Zachwyciły mnie te kwiatuszki :)
OdpowiedzUsuńMnie zachwyciły na rabatkach, musiałam go nimi udekorować:)
Usuń