Szukaj na blogu

wtorek, 7 maja 2013

Sernik z granolą i kakao



Ten serniczek to jeden z moich eksperymentów kulinarnych:) Wyszedł idealnie więc polecam, bo wykonanie jest bardzo proste:)

Składniki:

Spód:
  • 2 szklanki granolii + trzy łyżki do posypania na wierzch
  • 1/4 kostki miękkiej margaryny
Ser:
  • 1/2 kg sera z wiaderka
  • 5 jaj 
  • 1 laska wanilii
  • 20 dag cukru pudru
  • 100g masła
  • 4 łyżki kaszy manny
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • Kakao do przesypywania warstw

Przygotowanie:

Granolę wymieszać dokładnie z margaryną. Przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm i ubić. Włożyć do lodówki w tym czasie przygotować masę serową. Białka ubić na stywno ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać żółtka, następnie ziarenka z jednej laski wanilii. Delikatnie mieszając dodawać po łyżce sera, kaszy manny i piany z białek, aż do wyczerpania składników. Wyjąć tortownicę z lodówki i przygotowany spód posypać na całej powierzchni cienką warstwą  kakao. Wylać 1/4 masy serowej. Następnie posypać ją znów kakao i znów wylać masę z sera, kolejno znów kakao i ser. Wierzch posypać trzema łyżkami granoli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 1 godzinę.


























Smacznego:)))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola