Szukaj na blogu

środa, 1 maja 2013

Syrop z fiołków

Mój pierwszy syrop fiołkowy, piękny wrzosowy kolor. 
Słodki a zarazem lekko kwaśny... 
Wykonanie bardzo proste!
Smak fiołkowy, z nutka cytrynową...


syrop z fiołków




Składniki:

  • 300 g kwiatów fiołka 
  • 1 i 1/2 szklanki  wrzącej wody
  • 1 cytryna

Dodatkowo:

  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody


syrop z fiołków


 Wykonanie

Kwiaty wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć do garnka, dodać pokrojoną na ćwiartki cytrynę ze skórką i zalać wrząca wodą. Odstawić na 24 godziny. Po tym czasie przecedzić do innego naczynia. Odcisnąć kwiaty i cytrynę, aby oddać cały sok do syropu.

Wodę z cukrem zagotować i gotować przez 20 minut na wolnym ogniu. Kiedy syrop zgęstnieje dolać sok fiołkowy i gotować  ok 20-30 min. na wolnym ogniu, do lekkiego zgęstnienia.

Syrop jest bardzo słodki i ma piękny wrzosowy kolor. Można użyć go do dekoracji, albo słodzenia napojów. Można też przyrządzić z niego galaretkę.

Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. o kurcze, w zyciu nie wpadłabym na taki pomysł!!!! super ten syrop, a jakie zdjęcia....:) tylko jak zebrac 300 g fiołków ? :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zebrać bez problemu tylko trzeba znaleźć odpowiednie miejsce:) Ja takie mam:)

      Usuń
  2. A u mnie nigdzie nie a fiołków :( A chętnie naważyłabym sobie taki syropek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zazdroszczę fiołkowego wysypu, u mnie nie wiem gdzie ich nawet szukać;( Piękne cuda potworzyłaś z tych ślicznych kwiatków, czekam na ich wykorzystanie w kuchni! Miłej Majówki!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewcia, fiołki jeszcze są, ale mi czasu brakuje na ich przetwarzanie więc juz nawet nie zrywam, jeszcze jeden tor chodzi mi po głowie, więc moze sie skuszę:) Pozdrawiam:)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola