Szukaj na blogu

niedziela, 21 lipca 2013

Dżem wiśniowy - podkład pod masę

Domowe dżemy są najlepsze.

Odkąd pojawiły się w sprzedaży żel fiksy zdarza mi się ich używać.
Przepis na dżem jest na każdym opakowaniu, więc może to i żadna filozofia:)
Ale ja jednak zrobiłam bez patrzenia na instrukcję.
Tak po swojemu.

Wyszło coś wspaniałego:)

Najczęściej używam go jako podkład pod masę kawową i czekoladową, ale do chleba z masłem tez jest wspaniały:) 





Składniki:

  • 3 kg wiśni
  • 2 kg cukru
  • 3op. żel fiksu
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 

Wiśnie płuczemy z zanieczyszczeń, drylujemy i dzielimy na dwie części. Jedną z nich miksujemy na papkę, wiśnie mieszamy razem. Nastawiamy na kuchenkę. Dodajemy żel fiksy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy kwasek cytrynowy. Wiśnie gotujemy kilka minut 2-3 dodajemy cukier i gotujemy, aż się rozpuści, nie dłużej niż 5 minut od zagotowania. 
Na dżemie zrobi się piana. Należy ją zebrać chochelką ( można zjeść łyżeczką, przełożyć do miseczki i nadziać nią naleśniki). Dżem nakładać do wyparzonych słoiczków i od razu zakręcać. Pasteryzować 15 minut.





Smacznego:)

1 komentarz:

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola