Szukaj na blogu

sobota, 13 lipca 2013

Pleśniak z owocami lata

Fantastyczne ciasto na upalne dni!
Lekko kwaskowate, podane z lodami, do kawy... bajka!:)

Zapraszam na kruche ciasto z owocami i bezą, potocznie zwane pleśniakiem:) 



Przepis wymyślony w efekcie chwili:)
Okazuje się, że takie są najlepsze;)






 Składniki na blaszkę 35x45 cm

  • 600g mąki
  • 5 żółtek (białka zostawić na pianę)
  • 250g margaryny
  • 200g cukru kryształu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na 30 min do lodówki.

Nadzienie:

  • 1 l borówki amerykańskiej
  • 300g czarnej porzeczki
  • 300g wiśni bez pestek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru kryształu

Owoce wymieszać z mąką i cukrem tuż przed nałożeniem na ciasto.



Ciasto wyjąć z lodówki, odciąć 1/3 porcji, resztę wyłożyć na blaszkę lekko wyciągając na boki blaszki. Nakłuć widelcem i wstawić do gorącego (200 stopni C) piekarnika na 15 minut.
W czasie podpiekania ciasta z białek ubić sztywna pianę, dodać szklankę cukru i ubijać przez chwilę.
Wyjąć ciasto z piekarnika, nałożyć owoce, a na nie pianę z białek. Zetrzeć na wierzchu resztę ciasta. Piec 40 minut w 170 stopniach C.





Smacznego:)

4 komentarze:

  1. nie jadłam ostatnio jak w zeszłym roku.
    uwielbiam o ciasto, Babcia mnie go nauczyła :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Bajecznie wygląda, kwintesencja lata i obfitości. Chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o mamuniu jakie pyszności

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola