Szukaj na blogu

niedziela, 7 lipca 2013

Śmietanowiec z jagodami

Torcik bardzo prosty i szybki w wykonaniu.
Polecam na upalne dni:)




Składniki:

Tortownica 26 cm 

Biszkopt:

  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić ze szczypta soli. Dodać cukier i nadal ubijać, następnie dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 170 stopni C. przez 35 min.



 Śmietana:

  • 1 litr śmietany 18%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 3 łyżki żelatyny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 500g jagód

Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem. Dodać tężejącą galaretkę oraz jagody. Wymieszać i wylać na biszkopt.


 Galaretka:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1/2 litra jagód

Galaretki rozpuścić w 800 ml. gorącej wody. Pozostawić do stężenia. Jagody wylać na masę śmietanową i zalać tężejąca galaretką. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawać lekko ocieplone  (nie prosto z lodówki).








Smacznego:) 

18 komentarzy:

  1. Patrząc na składniki już wiem ze jestem jego nie odmowną fanką! Na upały idealny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko, co z jagodami, jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cud, miód...jagoda :) Śmietanowiec to naczelne letnie ciacho idealne na deser :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śniadanie, kolację, a nawet obiad:)

      Usuń
  4. podoba mi sie bardzo, uwielbiam smietanowce i ostatnio często je robie. Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Mało skromnie powiem, że był pyszny:)

      Usuń
  6. zamiast śmietany np. jogurt i mamy mega pyszny odchudzający sernik <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietana a jogurt to nie to samo:) jeśli zamienimy te składniki wyjdzie zupełnie inne ciasto, o innej konsystencji masy:) Ale zapewne też będzie pysznie:) My jednak preferujemy śmietanę:)

      Usuń
  7. te zdjecia powinny być jakoś zasłonięte przede mną ,ja już nie mogę nic więcej upiec,ale ciacho!!!.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczy też jedzą:) Ja uwielbiam patrzeć na smacznie wyglądające cista:) Więc nie chowam, a zachęcam do zrobienia:) Pysznota!:)

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Zgadzam się:) jagody i co kto chce:)

      Usuń
  9. Wygląda naprawdę apetycznie! Szkoda, że jagody jeszcze takie drogie a u mnie nie ma gdzie pozbierać samemu. :(

    Pozdrawiam serdecznie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niby drogie, ale 10 zł za litr to nie tak dużo jeśli spojrzeć na to od strony zbierających... Komarów w lesie nie brakuje:) Raz wybrałam się na zbieranie, i przyznam, ze wolę kupować:)
      Ale jeśli ktoś potrafi zbierać szybko i bez liści, to jak najbardziej szkoda wydawać pieniążków:)

      Pozdrawiam:)))

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola